Watercrisissen op 1 in de top mondiale risico’s

De wereldwaterproblematiek is voor het eerst erkend als meest significante bedreiging voor maatschappij en samenleving wereldwijd. Dit komt voort uit het Global Risk rapport 2015 van het World Economic Forum.

In een jaarlijks onderzoek naar 's werelds meest kritieke problemen, worden leiders van bedrijven, universiteiten, regeringen, en non-profit en internationale organisaties gevraagd om verschillende risico's te beoordelen. In deze editie werden 28 risico's afgemeten op 'waarschijnlijkheid van voorkomen in 10 jaar' en 'impact'. De meerderheid van 896 deelnemers is het erover eens dat droogtes, overstromingen, watervervuiling en falende watervoorzieningen bovenaan moeten staan in de agenda's van staatshoofden en andere wereldleiders. Andere dringend aan te pakken problemen zijn een falende aanpassing aan de klimaatsverandering, conflicten tussen staten en langdurige werkloosheid.

Tien jaar geleden baarde men zich voornamelijk zorgen over financiële en macro-economische problemen en kreeg water weinig aandacht. Sinds kort is er een duidelijke verandering in het gedachtegoed en is men bewust geworden dat water een pertinente rol speelt in onze economie en maatschappij. Vandaag staat de waterproblematiek dus op de 1e plaats in de top van mondiale risico's.

Bron: Circle of Blue

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel