'We hebben allemaal dezelfde vragen'


'Het valt op dat we met dezelfde vragen geconfronteerd worden'. Dat is de meest gehoorde stelling op het seminarie dat Trias in Mechelen organiseert met partners uit Oeganda, Tanzania, Zuid-Afrika, de Filipijnen en België.
 Hoe bereik je als ondernemersvereniging mensen uit de informele sector? Hoe trek je nieuwe leden aan? Hoe zorg je voor een duurzame financiële basis? Hoe creëer je voor kleine ondernemers toegang tot markten die door grote spelers gedomineerd worden? Dat soort thema's bespreken de deelnemers aan het seminarie.

 

Anna-Marth Ott van het Zuid-Afrikaanse Sacci stelde bij de start van de bijeenkomst het Certificate of Origin voor. Daarmee krijgen kleine ondernemers fiscale voordelen wanneer ze de exportmarkt betreden. De Oegandees John Walugembe van Ussia presenteerde dan weer de workers pass. Het is een soort label dat ondernemers ontvangen indien ze praktijkervaring kunnen aantonen.

Een andere Oegandees, Dickson Biryomumaisho van Tunado, deed het verhaal van de National Honey Week uit de doeken. Dat evenement heeft ervoor gezorgd dat zijn organisatie nieuwe leden, nieuwe klanten én geldschieters kon aantrekken.

Jan Boulogne beklemtoonde dat Unizo veel aandacht besteedt aan haar vrijwilligers en lokale afdelingen. 'Zij houden de vinger aan de pols en helpen om de leden-ondernemers een stem te geven', luidt het.

John Bliek van Trias drukte de aanwezigen op het hart om hun financieringsbronnen te diversifiëren. 'Dat is de meest gezonde manier om een sterke financiële basis te creëren voor een organisatie', aldus Bliek. Daar zijn alle deelnemers het trouwens over eens. Net als over de vaststelling dat ondernemersverenigingen over heel de wereld met dezelfde vraagstukken kampen. Daarom is leren van elkaar een belangrijk onderdeel van structurele ontwikkelingssamenwerking.

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel