Wereldvoedseldag

Op 16 oktober wordt naar jaarlijkse gewoonte over de hele wereld bijzondere aandacht besteed aan de voedselproblematiek. Op dit ogenblik lijden 932 miljoen mensen honger. Onder hen zijn er heel wat boeren.

Al tientallen jaren pleit Broederlijk Delen voor het belang van duurzame landbouw in de wereld. Meer dan de helft van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen zijn actief in de landbouwsector of verwante activiteiten in rurale ontwikkeling. Samen met deze partnerorganisaties pleit Broederlijk Delen voor een vertaling van deze prioriteit in een nationaal en internationaal beleid dat een duurzame landbouw ondersteunt en stimuleert.

Maar al te vaak zagen en zien we het omgekeerde gebeuren: ontwikkelingslanden investeren niet of te weinig in de eigen landbouw en werden tot hier toe door internationale instanties zoals de Wereldbank of de Wereldhandelsorganisatie ook ontmoedigd om in de rurale sector te investeren. Zolang er goedkoop en veelvuldig voedsel voorradig was, kon dit probleem onder de mat geveegd worden. De huidige wereldwijde voedselcrisis legt dit wanbeleid op een zeer pijnlijke manier bloot. Ondanks voorspellingen op betere oogsten, zullen vele landen tegen het eind van dit jaar 4 keer meer betalen voor hun voedselinvoer dan in het eerste jaar van het nieuwe millennium. Het is meer dan de hoogste tijd voor een radicale ommezwaai in het beleid, wil men deze voedselcrisis op middellange termijn bestrijden. Een duurzaam landbouwbeleid zorgt voor een bevorderende omgeving en aangepaste internationale regels, waarbij boeren hun eigen familie en gemeenschappen kunnen voeden (voedselzekerheid) en hun meeropbrengst tegen een lonende prijs kunnen verkopen op de lokale markt. Kleine boeren zijn niet geïnteresseerd in verre markten, maar in een concrete en eerlijke marktwerking dichtbij.

Naar aanleiding van Wereldvoedseldag brengen de Belgische Noord-Zuidorganisaties dit onder de aandacht van de beleidsmakers met een gezamenlijk standpunt.
Dit standpunt kan je hier nalezen.

Deel dit artikel