Werk maken van vrouwen, vrede en veiligheid

Op 7 en 8 september 2009 kwamen vrouwenorganisaties en vredesbewegingen uit heel Europa samen in Brussel om te bespreken hoe de Europese Unie en haar lidstaten de implementatie van VN Resolutie 1325 kunnen verbeteren. Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen waren aanwezig op deze tweedaagse bijeenkomst, die werd georganiseerd door het European Peacebuilding Liaison Office (EPLO) en het Initiative for Peacebuilding.

Resolutie 1325 werd in 2000 aangenomen door de Verenigde Naties en draait rond "Vrouwen, vrede en veiligheid". Ze is gegroeid uit het besef dat oorlog en conflict een andere impact hebben op vrouwen dan op mannen en dat vrouwen specifieke beschermingsnoden hebben. Anderzijds wordt ook de belangrijke rol van vrouwen en vrouwenorganisaties in vredesopbouw en conflictpreventie erkent en namen de wereldleiders het engagement om dit soort initiatieven beter te ondersteunen.

Om dit alles concreter te maken riep de VN Secretaris-Generaal in 2004 alle landen op om een plan te ontwerpen waarin ze omschrijven hoe ze werk willen maken van resolutie 1325. Tot nu toe heeft slechts een handvol landen dit reeds gedaan: 16 wereldwijd waarvan 12 in Europa. Een overzichtje van deze actieplannen vind je op de website van EPLO. Dit jaar stelde ook Belgiƫ zijn Nationaal Actie Plan 1325 voor.

Tijdens de conferentie formuleerden de organisaties uit het middenveld aanbevelingen voor de EU en haar lidstaten. Deze aanbevelingen werden voorgesteld tijdens een bijeenkomst van Europese leiders op 2 oktober.

Als je op zoek bent naar meer informatie over dit thema kan je terecht op onderstaande websites:
http://www.peacewomen.org
http://womenwarpeace.org
http://www.unifem.org

Deel dit artikel