Werkplekleren lukt in GuineeKarel Van Eetvelt en VDAB-baas Fons Leroy trokken er op uit om de voordelen van werkplekleren te ontdekken. In Guinee boekt Trias op dit terrein mooie resultaten, zo blijkt uit het verhaal van steenbakker Mohamed Bangoura.Het aantal jongeren met een officieel diploma is in Guinee erg laag. Wie een job wil, moet meteen aan de slag. De stiel, die leer je in de praktijk. In het ideale geval hoort daar ook een stuk theoretische opleiding bij. Via zijn partners biedt Trias werkzoekenden een combinatie aan van praktijk en theorie. En die aanpak werkt, zo blijkt.
 

Briqueterie Bangoura & frères. Die naam prijkt boven de zaak van de 27-jarige Mohamed Bangoura in Kindia, een stad met nogal wat mogelijkheden in de bouwsector. Mohamed leerde de knepen van het vak als leerjongen in dienst van zijn oom.

Maar vijf jaar geleden ging hij voor zijn eigen grote droom. Hij begon een eigen zaak, met een piepklein startkapitaal. 'Ik kon nooit meer dan vier of vijf zakken cement kopen. Bij elke bestelling vroeg ik een voorschot', vertelt hij.

Met die voorschotten kocht de steenbakker grondstoffen om de bakstenen te maken en om een deel van het personeel te betalen. 'Maar het geld ging ook naar andere zaken, waardoor ik soms in de problemen kwam', luidt het.

Twee jaar terug hoorde Mohamed op de lokale radio over Aguidep, een partner van Trias. Aguidep richt onder meer vormingen in voor kleine stedelijke ondernemers. De nadruk ligt daarbij op een combinatie van theorie en het 'doen' in de praktijk.

Aguidep organiseerde een opleiding voor jonge, startende ondernemers. Mohamed besloot eraan deel te nemen. 'Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad', vertelt hij vandaag. 'Geïnspireerd door die vorming paste ik mijn commerciële aanpak helemaal aan.'

Nu werkt Mohamed met leveranciers die de grondstoffen op krediet leveren. 'Zo kon ik een voorraad van bakstenen aanleggen en direct op de vraag van klanten inspelen. Ik legde ook een kasboek en een voorraadboek aan. Aguidep hielp me bovendien met de uitwerking van een professioneel businessplan', aldus de jonge ondernemer.

Via Aguidep geraakte Mohamed ook aan een microkrediet van 500 euro, genoeg om zijn stock uit te breiden met ander bouwmateriaal. Die lening heeft Mohamed intussen al terugbetaald. Hij kan flexibel inspelen op de vraag van zijn klanten en stelt intussen drie arbeiders te werk. Met het geld dat overblijft, bouwt hij op dit ogenblik een eigen huis en betaalt hij het schoolgeld van zijn vijf broers en zussen. 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel