West-Afrika ontwikkelt wetgeving rond microverzekeringen

In West-Afrika hebben 14 landen een wetgevend kader uitgewerkt over microverzekeringen. Ze maakten gebruik van indicatoren die onder meer door BRS werden opgesteld. In het noorden van Ghana werkt Trias samen met BRS aan microverzekeringen voor boeren en kleine ondernemers.

De motor achter de nieuwe wetgeving is de CIMA, een platform dat de verzekeringssector van 14 West-Afrikaanse landen overkoepelt. Het bereikte akkoord vormt een belangrijke mijlpaal voor de regelgeving rond microverzekeringen in de regio. Ze garandeert immers een betere bescherming van de arme bevolking tegen allerlei risico's.

De opvolging van de wetgeving zal gebeuren op basis van indicatoren die mee ontwikkeld werden door BRS. Sinds 2007 worden ze wereldwijd gepromoot als instrument voor de monitoring van de microverzekeringssector. De indicatoren waken erover dat verzekeringsproducten financieel levensvatbaar zijn en maximaal beantwoorden aan de noden van financieel kwetsbare cliƫnten.

In de praktijk bestaan de indicatoren uit courante verzekeringsratio's, waarvan de berekening en interpretatie is aangepast aan de specifieke vormvereisten van microverzekeringen. Naast een schade- en kostenratio worden ook de snelheid van schadeafhandeling en het aantal contractvernieuwingen gemeten.

BRS ondersteunt de programma's van Trias in Afrika en Latijns-Amerika. In Ghana werken beide partners ook samen rond microverzekeringen. Het gaat om de ondersteuning van gemeenschapsbanken die verzekeringsproducten aanbieden aan familiale boeren en kleine ondernemers.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel