Winnares Womed Award investeert in verwerking pindanoten

 

Herinnert u zich Koumba Keita? Deze Guinese onderneemster won vorig jaar de Womed Award Zuid van Markant. De geldprijs heeft ze geinvesteerd in de machinale verwerking van pindanoten.In maart 2013 ontving Koumba Keita uit handen van de toenmalige prinses Mathilde de Womed Award Zuid. Keita vertegenwoordigt de vrouwengroep Wakaly de Dabola, een producent van pindapasta. Voor de Guinese vrouwen is deze economische activiteit een hefboom voor hun emancipatie.

Van Markant ontving de vrouwengroep van Koumba Keita een mooi bedrag. De vrouwen beslisten om met hun prijs een motor en een molen aan te kopen. Bovendien kochten ze met eigen kapitaal een multifunctioneel platform, waardoor de verwerking van de pindanoten vanaf nu machinaal kan gebeuren.

Tijdens de officiĆ«le inhuldiging van de machines in Dabola werden Markant en de vrouwengroep uitgebreid bedankt door een afgevaardigde van de burgemeester. 'We zijn Markant dankbaar voor de kansen die de vrouwen van Wakaly krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de vrouwengroep haar kennis en doorzettingsvermogen zal doorgeven aan andere vrouwengroepen', luidde het.

Ook de voorzitster van de overkoepelende vrouwencooperatie Coprakam sprak de aanwezigen toe. 'Markant gaf een sterk signaal aan Coprakam en alle betrokken vrouwengroepen: we moeten blijven vooruitgaan en de lat voor onszelf hoger leggen. Enkel zo worden de vrouwengroepen waardige laureaten van de Womed Award Zuid'.

Eind dit jaar trekt een delegatie van Markant op uitwisselingsreis naar Guinee. Ter plaatse zullen ze ontdekken hoe Trias ondersteuning biedt aan Coprakam en andere organisaties van kleine ondernemers. In 2012 investeerde het Guinese landenkantoor meer dan een miljoen euro in de versterking van familiale boeren en kleinschalige ondernemers.

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel