WSF '07: Verontwaardiging

Nairobi, 24/1/07 – ‘You keep blowing me down’ zingt een Amerikaanse vrouw. Ze uit haar verontwaardiging over het respons van haar regering op orkaan Katrina. Vrouwen uit de hele wereld zitten samen en getuigen over hun strijd. De kracht en de emotie die uitgaat van de bijeenkomst is niet in woorden te vatten.

Verontwaardiging loopt als een rode draad door dit eerste Wereld Sociaal Forum op het Afrikaanse continent. Als de 50.000 duizend deelnemers iets gemeen hebben, dan is het verontwaardiging over de gang van zaken in de wereld. In een panel over de preventieve oorlogen in het Midden-Oosten sprak de Israëlische activist Michael Warschawski gisteren over de herkolonisering van de wereld. “De mensen van onze planeet zijn een dreiging voor de kleine groep mensen die een oorlog zonder einde tegen terreur uitriepen.” Volgens velen op het WSF zijn de transnationale ondernemingen de speerpunten van die herkolonisering. Europa wil hen, met de zogenaamde EPA’s (Economic Partnership Agreements), de vrije hand geven in nieuwe samenwerkingsakkoorden met het Zuiden. Met behulp van de internationale financiële instellingen - de Europese Investeringsbank incluis - slagen de multinationals erin om de grenzen steeds te verleggen. “Tien jaar geleden was er in Honduras geen enkel mijnbedrijf actief. Nu zijn 80 concessies actief en wachten meer als 160 aanvragen op een goedkeuring,” zei René Grotenhuis op een gemeeschappelijk georganiseerd seminarie over mijnbouw in het Zuiden. Hij is de directeur van CordAid, de nederlandse zusterorganisatie van Broederlijk Delen. In alle hoeken van het Kasarani-stadion waar het WSF doorgaat, klinken verhalen over de gevolgen voor mens en milieu van deze herkolonisering.

Die verontwaardiging omzetten in een kracht voor verandering is de ambitie van het Wereld Sociaal Forum. Zeer concrete initiatieven zien het licht. Zo werd deze ochtend het ‘Africa Tax Justice Network’ ingehuldigd om in te gaan tegen het kapitaalvlucht en de belastingsontduiking van de grote bedrijven die in Afrika investeren. Dat is - om in Warschawski-termen te spreken - nog geen ‘tegenoffensief van bevrijding’, maar elke beetje helpt.

Deel dit artikel