Zangers trekken ten strijde tegen kernwapens Kleine Brogel

Op zaterdag 6 maart trokken zangers uit strijd- en solidariteitskoren uit verschillende hoeken van het land naar de militaire basis van Kleine-Brogel.  Ze gingen er luidkeels de kernwapens 'stalken' met strijdliederen.  Met deze actie willen ze de regering onder druk zetten om van 2010 het jaar van de nucleaire ontwapening te maken.

Internationale actie tegen kernwapens

Hun muzikale offensief is de voorbode van meer creatief geweld op 3 april.  Op die dag houdt de vredesbeweging (Bomspotting/Vredesactie) aan de basis in Kleine-Brogel een massale actie tegen kernwapens.
Die datum is zorgvuldig gekozen.  Een maand later begint immers in New York de toetsingsconferentie van het Non-proliferatieverdrag dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen en waarin kernwapenstaten beloven te ontwapenen.
Vredesactie stelt dat onze regering niet voldoende initiatief neemt om bij te dragen tot de verwijdering van de kernbommen.

In de aanloop naar 3 april voeren een heel aantal organisaties ludieke acties aan de militaire basis van Kleine Brogel.  Het Brussels Brecht-Eislerkoor nam het initiatief om samen met zangers van onder meer Hei Pasoep en Frappant (Antwerpen), het Omroerkoor en Kantikune (Hasselt), WOSH (Heist-op-de-Berg), Weerbots (Moerbeke-Waas), Kwimba (Gent) Kontrarie (Leuven) en Doediet (Turnhout) te gaan zingen aan de kernwapenbasis.

Belgische regering aanporren

De zangers sluiten zich aan bij het Internationaal Vakverbond (ITUC) en bij de Mayors for Peace die, aangevoerd door de Burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki, de ontmanteling van alle kernwapens tegen 2020 eisen : “Wij willen onze stem toevoegen aan de wereldwijde campagne om een einde te maken aan de nucleaire en andere massavernietigingswapens.  Wij geloven dat de wereld dringend actie moet ondernemen om de verspreiding van nucleaire wapens te stoppen.  In België hoeven we het niet ver te zoeken.  De kernwapens liggen hier.  Belgische piloten worden getraind om ze met F16-gevechtsvliegtuigen te droppen.”

Op de NAVO-luchtmachtbasis van Kleine-Brogel liggen 10 à 20 Amerikaanse B61-kernbommen met een dodelijke kracht die tot 280 maal de bom op Hiroshima overtreft.  In 1945 stierven in Hiroshima door die "kleine" atoombom 140.000 mensen.  De VS is het enige land dat kernwapens heeft opgesteld op het grondgebied van een ander land.

De zangers willen dat kernwapens verleden tijd worden. “Kernwapens zijn gevaarlijk en illegaal.  Ze moeten zo snel mogelijk geschiedenis worden.  Daar lijkt ondertussen haast niemand meer aan te twijfelen.  Maar voorlopig moeten we het doen met vage beloften. Waar wacht onze regering nog op om daadwerkelijk initiatief te nemen?”

Deel dit artikel