'Zelden heb ik me zo trots gevoeld'


In 2011 werkten 5.000 Vlaamse jongeren een hele dag voor hun collega's in Tanzania. Met de opbrengst bouwde Trias een jongerencentrum. 'Zelden voelde ik me zo trots', zegt een jongere die ter plaatse het resultaat ging bekijken.
Jana De Poorter is ambassadeur van Zuiddag. Deze organisatie mobiliseert elk jaar duizenden Vlaamse jongeren om een dag lang aan de slag te gaan bij een bedrijf of organisatie. Hun loon staan de jongeren af aan een goed doel dat door Zuiddag gesteund wordt. In 2011 was Trias de uitverkoren partner.

Meer dan twee jaar geleden stelde Jana De Poorter met eigen ogen vast dat de semi-nomadische veehouders van de Masai het moeilijk hebben om te overleven. Door de klimaatverandering en de stijgende bevolkingsdruk trekken veel jongeren naar de stad.

Met de inkomsten van Zuiddag zou een jongerencentrum gebouwd worden. 'Een gebouw voor bijeenkomsten en trainingen, maar ook voor het opslaan, verwerken en verkopen van maïsmeel en zonnebloemolie. Maar in 2011 was er nog niet meer dan een businessplan en een kaal stukje grond', steekt Jana De Poorter van wal.

Begin dit jaar keerde Jana terug naar het grensstadje Namanga, waar ze Solomon ontmoette, één van de Tanzaniaanse jongeren die in 2011 een tegenbezoek bracht aan ons land. 'Terwijl we door de stad liepen, wees hij naar de zakken maïsmeel in een lokaal winkeltje. Gekocht in het jongerencentrum.'

En even later arriveerden ze bij het eigen winkeltje van het jongerencentrum. 'Toen ik de flessen zonnebloemolie, potten honing en zakken maïsmeel zag liggen, moest ik terugdenken aan het moment waarop we in 2011 samen beslisten om die producten te verkopen', aldus Jana.

Tot slot trokken ze naar het jongerencentrum zelf. 'We werden verwelkomd door het geluid van de machines die de maïs tot meel verwerken. Dezelfde machines waar we twee jaar geleden marktonderzoek naar gedaan hadden.' Van Solomon kreeg Jana te horen dat binnenkort onder begeleiding van Trias ook een veelbelovend kippenproject opgestart wordt.

En er staat ook een gebouw voor workshops en culturele activiteiten in de steigers. 'Ik heb mij nog niet vaak zo trots gevoeld', besluit Jana. 'Een dikke dankjewel aan iedereen die in 2011 een succes gemaakt heeft van Zuiddag. Het is ongelooflijk hoeveel er kan veranderen in nog geen drie jaar tijd. Er keren jongeren terug uit de stad om een nieuwe toekomst uit te bouwen op het platteland in de regio van Namanga.'

Lees de getuigenis van Jana De Poorter
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel