Zijn de TTIP onderhandelingen mislukt?

TTIP,  het handels- en investeringsakkoord tussen de EU en VS, botst in Duitsland op zeer grote weerstand. Betoging in april 2016.

“De onderhandelingen over TTIP zijn mislukt”, zegt de Duitse minister van Economische Zaken in een interview. Een tactische zet om de achterban te sussen en het CETA-akkoord met Canada goedgekeurd te krijgen, zo lijkt het.

Mislukking of princiepsakkoord eind 2016?

Sigmar Gabriel, de Duitse sociaal-democratische (SPD) minister van economische zaken en vice-kanselier, deed zijn uitspraken afgelopen zondag (28/8) voor de Duitse TV.  Ze werden snel opgepikt door de internationale pers. Gabriel zei dat de TTIP-onderhandelingen mislukt zijn om dat er na 3 jaar onderhandelen nog over geen enkel hoofdstuk een overeenkomst is bereikt en “wij niet mogen toegeven aan wat de Amerikanen eisen”. 

De onderhandelaars zelf (de Amerikaanse regering en de Europese commissie) blijven ondertussen volhouden dat ze tegen het einde van het jaar overeenstemming zullen bereiken over de grote lijnen van het akkoord. Wat is er aan de hand?

De achterban sussen

TTIP,  het handels- en investeringsakkoord tussen de EU en VS, botst in Duitsland op zeer grote weerstand, zie de 250.000 anti-TTIP betogers in Berlijn. Een groot deel van de Duitse sociaaldemocratische achterban, waaronder de Duitse vakbondsfederatie DGB begrijpt niet waarom de SPD de TTIP onderhandelingen binnen de Duitse regering blijft steunen. Op 17 september plannen ze opnieuw grote anti-TTIP betogingen in zeven grote Duitse steden tegelijk. Twee dagen later willen ze post vatten voor de SPD-Partijconventie in Wolfsburg.

De uitspraken lijken dus vooral te dienen om de eigen achterban te sussen: de partij is kritisch en TTIP lijkt toch op een mislukking af te stevenen. 

CETA vrijwaren

Tegelijk steekt Gabriel de loftrompet van CETA, het handelsakkoord met Canada. Terwijl TTIP op een sisser uitdraait, moet het akkoord met Canada snel ondertekend en geratificeerd worden.

Deze oproep valt bij de TTIP-oppositie niet in goede aarde. Net zoals in België mobiliseert het Duitse middenveld tegen TTIP én CETA. CETA bevat al verschillende elementen die in TTIP nog onderhandeld worden, zoals de fel gecontesteerde “investeerder-staat-geschillenregeling” (ISDS). Zelfs als TTIP er niet komt dan nog zullen Amerikaanse bedrijven via hun filialen in Canada Europese schadevergoeding kunnen eisen voor nationale en Europese overheidsmaatregelen in de Europese Unie.

Doe mee aan de STOP CETA-TTIP betoging van dinsdag 20 September

De ondertekening van CETA staat op de agenda van de Europese Raad van Buitenlandse Zaken in Bratislava van 22 september. Precies daarom zijn er op 17 september betogingen in Duitsland en op 20 september in Brussel.

De grote Belgische coalitie “Stop TTIP/CETA.be” , waarvan 11.11.11 deel uitmaakt, roept dan op om 17u te manifesteren in de Wetstraat.

Offensieve Europese eisen

Tenslotte, er is een reden waarom Gabriel meer tevreden is over CETA dan over TTIP.

Terwijl het Europese middenveld zich zorgen maakt over de impact van TTIP op de democratische besluitvorming en de binnenlandse regelgeving, ergert de Europese Unie zich aan het feit dat de VS niet toegeeft op een aantal Europese offensieve economische eisen, met name: de liberalisering van de Amerikaanse dienstensector, de matiging van de striktere Amerikaanse regelgeving voor financiële diensten, de erkenning van de Europese geografische benamingen (“appellations contrôlées”), de openstelling van Amerikaanse overheidsaanbestedingen.

Canada is wél op die eisen ingegaan. Als de EU deze eisen niet ingewilligd krijgt in de TTIP-onderhandelingen, ondanks het aanbieden van investeringsbescherming en Amerikaans zeggenschap in de Europese besluitvorming, dan hoeft TTIP voor Europa niet. Het kan dus toch nog zijn dat TTIP ten onder zal gaan aan zijn eigen ambities.

Marc Maes
Beleidsmedewerker handel

11.11.11 DOOR:

 

Lees ook:

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels