Zuid-Afrikanen in de leer bij Unizo

70 procent van de starters gaat binnen de twee jaar op de fles in Zuid-Afrika. Om een remedie te ontwikkelen, komen twee vertegenwoordigers van lokale handelskamers op stage bij Unizo.

shutterstock entrepreneurship1

Uit recente cijfers blijkt dat een kwart van de Zuid-Afrikanen werkloos is. Bij de jongeren loopt het percentage op tot meer dan 50 procent. Vooral de zwarte bevolking heeft het zwaar te verduren.

Townships

Trias Zuid-Afrika en Unizo versterken sinds 2013 het kleinschalig ondernemerschap in Zuid-Afrika. In een eerste fase gebeurde dat door de ondersteuning van drie nationale ondernemersverenigingen.

Sinds vorig jaar focust de steunverlening zich rechtstreeks op acht lokale kamers van koophandel die actief zijn in de townships van Zuid-Afrika. Tegen volgend jaar moeten hun dienstverlening, kredietvoorziening en belangenverdediging er zienderogen op vooruitgaan.

Uitwisseling

Jelle Volckaerts en Michiel Verhamme, twee Unizo-experts op het vlak van startersbegeleiding en lobbying, trokken eind augustus naar Johannesburg om er een workshop te geven. Als uitloper van dat werkbezoek ontvangen ze van 4 tot 11 november twee Zuid-Afrikanen.

Willie Cilliers is voorzitter van de George Business Chamber. Als het van hem afhangt, ontwikkelt zijn handelskamer zich tot een replica van Unizo. Hij wordt vergezeld door Mxolisi Mnogomezulu van de Alexandra Chamber, die twee maanden geleden nog Vlaams minister-president Geert Bourgeois op bezoek kreeg.

Onderdompeling

Een week lang zullen de Zuid-Afrikanen grondig ondergedompeld worden in het bad van Unizo. Ze krijgen bijvoorbeeld te horen hoe Unizo standpunten voorbereidt met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Tussendoor bezoeken ze zelfstandige ondernemers in Leuven en Gent.

Trias-medewerkster Ann Palmers volgt de hele reis op de voet. Zij plaatst de doelstellingen van het project in een breder tijdsperspectief. '50 jaar geleden kregen startende ondernemers ook in ons land weinig steun van de overheid. Unizo moest de overheid ervan overtuigen dat startersbegeleiding een goeie zaak is voor zelfstandigen én voor de nationale economie.'

Financiers

Naast Trias en Unizo zijn nog andere partners betrokken bij het project. De Vlaamse overheid, de provincie Vlaams-Brabant, Electro-Nite en de gemeente Puurs verlenen financiële steun.

Steun samen met Trias kwetsbare ondernemers in de Zuid-Afrikaanse townships

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel