Zware klappen voor Trias-partners in Filipijnen

De overstromingen van de voorbije dagen hebben in de Filipijnen meer dan twee miljoen mensen getroffen. Ook de ondernemende mensen die Trias in dit land ondersteunt, krijgen rake klappen.

Minstens 19 mensen zijn om het leven gekomen bij zware overstromingen en aardverschuivingen, die veroorzaakt werden door hevige regen. Tussen maandag en woensdag is evenveel regen gevallen als normaal in een maand. Vooral de hoofdstad Manilla en de omliggende regio's hebben het zwaar te verduren gekregen.

"Meer dan 550.000 mensen krijgen momenteel noodhulp toebedeeld", zegt Trias-medewerker Jozef Serneels vanuit Manilla. "In de zwaar overstroomde gebieden vallen micro-ondernemers en dagarbeiders zonder inkomen. Eventuele voorraden zijn verloren en het is ook niet duidelijk hoeveel machines straks nog zullen werken. Verder zijn ook veel laag gelegen rijstvelden overstroomd."

Het regiokantoor van Trias is niet getroffen door de ramp. Wel konden diverse medewerkers het kantoor dinsdag niet bereiken vanwege overstromingen in hun buurt. Diezelfde dag vloog collega Maarten Goethals van Brussel naar Manilla. "Bij zijn landing kon hij de overgang tussen zee en stad niet meer zien. Beiden waren in elkaar overgegaan", vertelt Serneels.

Voor Trias-partners zoals Ashi is de ramp een zware tegenvaller. Deze microfinancieringsbank verleent kredieten aan ondernemende vrouwen die een kleine onderneming willen opstarten of uitbreiden. Bij Ashi zouden volgens de eerste schatting een honderdtal kredietgroepen getroffen zijn, goed voor minstens 2.500 leden. Het bedrijfje van deze mensen is overstroomd en sommigen verblijven in evacuatiecentra.

Ashi heeft inmiddels haar reguliere werking opgeschort, zodat personeelsleden hun bezittingen en familie in veiligheid kunnen brengen. Toch bleven de meeste werknemers op post. Ze trachten de toestand van hun leden te volgen, en waar mogelijk te helpen. De solidariteit en troost betekenen een belangrijke steun voor getroffen vrouwen. Daarnaast probeert Ashi ook op materieel vlak hulp te bieden.

"Alle leden van Ashi zijn verzekerd tegen inkomensverlies. Hun polis voorziet in geval van rampen ook een schadevergoeding tussen 50 en 200 euro. Intussen werden de eerste schaderegelingen al afgerond", aldus Serneels. In de rampgebieden heeft Ashi de wekelijkse terugbetalingen van de leningen opgeschort. Getroffen kantoren krijgen van Ashi 500 euro om de meest dringende noden te lenigen.

Ook voorzitster Mila Mercado Bunker van Ashi heeft hectische dagen achter de rug. Maandag, dinsdag en donderdag overnachtte ze op kantoor omdat ze haar woning niet kon bereiken. Vandaag bezoekt ze de getroffen gebieden om de toestand in te schatten en zowel leden als personeel een hart onder de riem te steken.

Hoewel de Filipijnen regelmatig overspoeld worden door extreme weerfenomenen, blijven de inwoners weerbaar. "Iedereen is onmiddellijk aan de slag gegaan om te redden wat er te redden valt, of om anderen te helpen. Velen bieden zich als vrijwilliger aan om de noodhulp van de overheid en andere organisaties op het terrein te brengen. Dat gebeurt met de typisch Filipijnse glimlach en humor. Met dit positivisme overleven Filipino's zulke rampen", merkt Serneels op.

Hoewel de noodhulp momenteel vlot lijkt te verlopen, kan die niet verhinderen dat veel kansarme ondernemers straks weer vanaf nul moeten herbeginnen. Ze zijn klanten, grondstoffen en productiemiddelen kwijt. "Natuurlijk is dat ook voor ons frustrerend, ook al omdat we enkel structurele hulp kunnen verstrekken. En dat is momenteel even niet aan de orde. Op langere termijn is het wel belangrijk dat iedereen lessen blijft trekken uit dit soort rampen", aldus Serneels.

"Het is al langer duidelijk dat we in onze programma's aandacht moeten hebben voor de gevolgen van de klimaatverandering. Voor Ashi en de andere partners is dat een structureel aandachtspunt in hun werking. Voor boeren kan de omschakeling naar biologische landbouw een deel van het antwoord bieden. Daar zijn onze partners PDCI en Process, twee plaatselijke boerenorganisaties, heel hard mee bezig", klinkt het.

Trias voert in de Filipijnen programma's uit in drie interventiegebieden. Naast grootstedelijk Manilla zijn dat de typische landbouwprovincies Antique en Camarines Sur. Die werden in tegenstelling tot Manilla niet noemenswaardig getroffen door de overvloedige regenval. In 2011 spendeerde het regiokantoor van Trias in de Filipijnen 708.000 euro aan de ondersteuning van 93.689 familiale boeren en kleine ondernemers.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel