Zwitsers stemmen over verbod op wapenuitvoer.

Mag Zwitserland binnenkort geen wapens meer uitvoeren? Dat is de vraag die alle inwoners van dit land eind november voorgeschoteld krijgen. Op 29 november vind in Zwitserland immers een algemene volksraadpleging plaats over dit thema. Als de Zwitsers zich uitspreken tegen wapenuitvoer, dan krijgt hun stem een plaatsje in de Zwitserse grondwet.

De stemming is het gevolg van een intensieve campagne van GSOA, de beweging voor een Zwitserland zonder leger. GSOA verzamelde 50 organisaties en politieke partijen achter haar oproep om wapenuitvoer uit Zwitserland een halt toe te roepen. Onder de ondertekenaars politieke groepen zoals Christen Democraten, Groen en de jongsocialisten, ecologische bewegingen zoals Greenpeace en hulpverleningsorganisaties zoals Swissaid en Caritas.

De brede coalitie verzamelde in 2006-2007 100.000 handtekeningen, wat in Zwitserland het recht geeft op het indienen van een wetsvoorstel dat moet worden voorgelegd aan de bevolking. De wapenindustrie reageert verontwaardigd op het initiatief en voert een tegencampagne. Maar GSOA laat zich niet kennen en heeft een indrukwekkende promotiecampagne opgezet om de bevolking aan haar kant te krijgen. Artiesten en creatievelingen produceerden muziek, videoclips en actiemateriaal. Maak kennis met Evelinn Trouble, aka WARFACE op www.gsoa.ch/trouble !

Deel dit artikel