Centro de Asesoría Laboral (CEDAL)

CEDAL is een ngo met jarenlange ervaring in het afdwingen van arbeidsrechten.

CEDAL werkt altijd rond het bredere plaatje van economisch beleid en (arbeids)rechten. Het maakte bijvoorbeeld een analyse van de vrijhandelsakkoorden die Peru ondertekende en hun impact op de arbeidsrechten. Daarom is CEDAL ook lid van RedGE, een partner van 11.11.11 die rond globalisering werkt.

Zijn expertise over arbeidsrechten heeft CEDAL aangewend om de sociale, culturele en economische rechten meer afdwingbaar te maken. Het promootte de rechten bij sociale organisaties en zocht op nationaal en internationaal niveau ook naar instrumenten om die rechten een volwaardiger statuut te geven.
De afgelopen jaren heeft CEDAL zijn juridische expertise ingezet voor de verdediging van specifieke cases van inheemse gemeenschappen. Het versterkt de inheemse leiders en lokale ambtenaren en biedt juridische begeleiding als gemeenschappen die nodig hebben.

CEDAL werkt nauw samen met de vakbonden. Het versterkt hun capaciteiten, bijvoorbeeld voor beleidsbeïnvloeding, en draagt bij tot de uitbouw van de organisaties. CEDAL ondersteunt niet alleen de centrales van de vakbonden maar werkt ook met hun afdelingen in verschillende regio's. Vaak staan de vrouwenrechten centraal omdat het gaat om sectoren waar veel vrouwen werken, zoals de textiel en de exportlandbouw.

Resultaten
Door zijn acties rond bepaalde cases heeft CEDAL al een groot verschil gemaakt. Het was bv. CEDAL dat de eerste case rond arbeidsrechten voor de inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten bracht. Daardoor moest de Peruaanse regering onder meer de pensioenrechten van een belangrijke groep ambtenaren herstellen. Dergelijke internationale terechtwijzing maakt dat de regering voortaan beter op haar tellen zal passen.
En ook voor heel wat andere cases zette de organisatie een succesvolle juridische strategie op poten: het recht op water in Huancayo, de erkenning van een gebied in de Amazone als natuurpark en de rechten van de inheemse bevolking daarin enz.

 

Deel dit artikel