Observatoire de l’action gouvernementale (OAG)

Deze ‘watchdog’-organisatie telt 18 middenveldorganisaties en 6 journalisten. OAG wil het goed bestuur van het land en de participatie van de gewone Burundees aan het beleid bevorderen. De Burundese politici moeten de belangen van de bevolking kennen en ter harte nemen. Tegelijk probeert OAG ook de kritische burgerzin bij de bevolking te versterken. OAG heeft een grote expertise ontwikkeld in de opvolging van het overheidsbudget en de officiële ontwikkelingssteun en het volgt ook het algemene economische beleid van de Burundese regering op de voet.


Resultaten

OAG voerde mee campagne voor een verhoging van het landbouwbudget. Landbouw is een van de economische groeisectoren, waar bovendien 80% van de bevolking van leeft. Daarom is landbouw belangrijk in de strijd tegen armoede.  De gezamenlijke campagnes en het volgehouden lobbywerk hebben mee geleid tot een verdubbeling van het landbouwbudget, al valt het nog steeds lager uit dan het streefcijfer dat in Maputo werd vastgelegd.
 
Mede onder druk van OAG wordt de nationale begroting nu openbaar gemaakt. Het budget wordt op internet gepubliceerd, het parlement en de civiele samenleving krijgen inzage en kunnen in debat gaan. OAG is één van de partners die deelnamen aan de donorconferentie in Genève. Het analyseert de efficiëntie van de hulp en pleit voor het respecteren van de genomen engagementen. Dit is in Burundi niet vanzelfsprekend. Corruptie en slecht bestuur blijven belangrijke uitdagingen.

 

Deel dit artikel