Philippine Alliance of Human Rights Advocates (PAHRA) - iDEFEND

Philippine Alliance of Human Rights Advocates (PAHRA) werd opgericht in 1986, kort na het vertrek van dictator Marcos. Het is een brede alliantie van mensenrechtenactivisten en sociale organisaties die opkomen voor de mensenrechten.

De Filipijnen hebben  wel een officiĆ«le Mensenrechtencommissie,  maar deze rechten worden toch slechts weinig gerespecteerd. Dat maakt van het land 1 van de gevaarlijkste voor activisten. Jaarlijks worden er tientallen vermoord.

 

In Defense of Human Rights and Dignity (iDEFEND)

De huidige president, Duterte, voert een brutale oorlog tegen drugs. Er zijn al duizenden slachtoffers gevallen, waaronder kinderen. Om nog meer mensen en organisaties te bterekken bij de campagne tegen deze waanzinnige operatie richtte PAHRA een nieuwe beweging op, iDEFEND (in Defense of Human Rights and Dignity).

iDEFEND vraagt dat de familie van de slachtoffers van mensenrechtenschendingen hun zaak rapporteert. Zo kan de organisatie hen ondersteunen en een ernstig gerechtelijk onderzoek eisen, wat helemaal geen evidentie is. De president werd net populair door zijn kordate aanpak die ingaat tegen het falende justitieapparaat.

Daarnaast voert iDEFEND campagnes tegen de herinvoering van de doodstraf en tegen het uitroepen van de noodtoestand. Hoewel de doodstraf een prioriteit was voor Duterte, blijft de senaat voorlopig dwarsliggen. De noodtoestand blijft voorlopig beperkt tot het eiland Mindanao, omwille van de zogenaamde strijd tegen het terrorisme. De president droomt evenwel luidop van een nationale noodtoestand.