Europese milieucommissie wil afschaffing biobrandstoffen

Ngo's, waaronder 11.11.11,  voeren al langer actie tegen biodiesel -  hier een actie van Europese ngo's in september 2013 in Brussel

De milieucommissie in het Europese Parlement roept de Commissie in een resolutie op om tegen 2020 geen plantaardige oliën meer toe te laten als biobrandstof.

De commissie vindt dat er een einde moet komen aan de steunmaatregelen voor de zogenaamde biobrandstoffen van de eerste generatie, die de teloorgang van bossen en draslanden in de hand werken. Het gaat vooral om palmolie, soja en koolzaad, de gewassen die momenteel nog het merendeel uitmaken van de biodiesel in de EU.

Dergelijke brandstoffen lijken milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen, maar dat zijn ze niet. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hun indirecte klimaatafdruk aanzienlijk groter kan zijn dan die van de conventionele fossiele brandstoffen. Dat heeft veel te maken met hun impact op het landgebruik: de gewassen worden vaak verbouwd op nieuwe landbouwgrond waarvoor belangrijke opslagvaten van CO2 worden vernield.

Palmolie

Palmolie heeft de grootste afdruk, zelfs tot drie keer groter dan die van fossiele diesel. De uitbreiding van de palmolieplantages in Zuid-Oost Azië veroorzaakt immers massale ontbossing en legt grote draslanden droog. Die draslanden vormen een cruciaal opslagvat voor CO2: als ze worden vernield, komen grote hoeveelheden CO2 vrij.

Palmolie is vooral bekend als ingrediënt van voeding en cosmetica, maar eerder al bleek dat chauffeurs veruit de grootste afnemers zijn in Europa. In 2015 kwam 46 procent van alle palmolie die naar Europa was uitgevoerd terecht in de brandstoftank van auto’s en vrachtwagens.

"We zijn blij met deze oproep van het Europese Parlement", zegt Cristina Mestre van de transportorganisatie Transport & Environment (T&E). "Deze brandstoffen hebben een grotere klimaatafdruk dan gewone diesel, ze veroorzaken ontbossing en vernielen draslanden. De echt duurzame biobrandstoffen kunnen alleen maar een kans maken als de commissie de promotie van goedkope, vervuilende biodiesel stopt."

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels