Filipijnen: duizenden mensen op straat tegen fossiele brandstoffen

breakFree-Philipines-2016

In de Filipijnen stromen duizenden mensen samen in de hoofdstad van de provincie Batangas. Zij vragen de overheid om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen, en om te beginnen niet in steenkool.

Steenkoolprovincie

De plaats van het protest is goed gekozen. In Batangas zijn er al twee steenkoolcentrales actief, waaronder een van de oudste in de Filipijnen. De bouw van twee nieuwe centrales, goed voor 1.135 megawatt, is al begonnen. En dan is er nog een centrale van 600 megawatt gepland. De bevolking van Batangas weet maar al te goed wat de gevolgen zijn van de steenkoolcentrales op de leefomgeving. Het verzet is er dan ook groot.

De manifestanten vragen een stop op nieuwe centrales en de uitfasering van de bestaande steenkoolcentrales in Batangas. En ze zetten het verzet tegen steenkoolmijnen en steenkoolcentrales in heel de Filipijnen kracht bij.

Samen sterk

De manifestatie is opgezet door 'Piglas Pilipinas', een brede coalitie van organisaties die de Filipijnen een ander pad wil laten kiezen dan dat van de fossiele brandstoffen. 'Piglas' betekent 'bevrijden van' in het Filipino. Maar het letterwoord staat ook 'vele krachten verenigen'.

Een hele reeks organisaties en bewegingen in het hele land slaan de handen in elkaar om de strijd tegen steenkool op een hoger niveau te tillen. Ook heel wat partnerorganisaties van 11.11.11 maken deel uit van Piglas Pilipinas, zoals ATM, Bantay Kita en PMCJ. Piglas Pilipinas put zijn kracht uit de combinatie van lokale acties en campagnes op provinciaal en nationaal niveau.

Voor meer impact tegen klimaatverandering zijn we samen sterker. Steun 11.11.11 vandaag nog.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Break Free from Fossil Fuels

De actie van Piglas Pilipinas maakt deel uit van een wereldwijde campagne tegen fossiele brandstoffen. Onder de naam 'Break Free from Fossil Fuels 2016' loopt tussen 4 en 14 mei een golf van acties over de hele wereld. De Filipijnen zijn een van de 15 landen waar acties worden georganiseerd.

Verkiezingen

In de Filipijnen zijn op 9 mei verkiezingen gepland en Piglas Pilipinas doet er alles aan om van de steenkooluitstap een verkiezingsthema te maken. Zij vragen kandidaten om zich duidelijk uit te spreken over hun standpunten met betrekking tot fossiele brandstoffen.

 

11.11.11 DOOR:

Zie ook:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels