Voedselspeculatie - 1 jaar later

Voedselspeculatie - 1 jaar later

Exact één jaar geleden lanceerden zes Belgische ngo's (11.11.11, Oxfam, Fairfin, CNCD, SOS Faim en Financité) een rapport waaruit bleek dat een aantal van de belangrijkste Belgische banken betrokken waren bij voedselspeculatie.

Ondanks individuele engagementen om ethisch en sociaal te bankieren, achterhaalden de ngo's bezwaarlijke fondsen bij zowel Axa, Belfius, ING, ABN Amro, Deutsche Bank en BNP Paribas Fortis. Het ging in totaal om 28 verschillende fondsen en tal van financiële producten, goed voor samen 3,7 miljard euro.

Na de publicatie van het dossier namen de ngo's ook de praktijken van KBC en Keytrade Bank onder de loep. Zij bieden hun klanten samen vier bezwaarlijke fondsen aan, goed voor nog eens 1,5 miljard euro.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want over de investeringen die banken doen voor eigen rekening of voor institutionele klanten is geen transparantie. Die gegevens zitten dan ook niet vervat in onze resultaten.

Het totale volume van producten die in België te koop worden aangeboden bedraagt 5,2 miljard euro. Daarvan wordt 1,23 tot 1,41 miljard euro rechtstreeks belegd in afgeleide producten op landbouwgrondstoffen. 

Zowel bij klanten als bij de banken zien we de vraag naar een politieke oplossing. Het zou dan ook goed zijn als de onderhandelende partijen hier rekening mee houden en een verbod op voedselspeculatie opnemen in het regeerakkoord

Bogdan Vanden Berghe, directeur 11.11.11


Eén jaar later maken de ngo's het bilan op en dat is niet onverdeeld positief.

Eén bank, Belfius, is gestopt met voedselspeculatie en heeft de betrokken fondsen  gesloten. KBC  zet  momenteel  belangrijke  stappen in die richting. Gisterenmiddag liet Axa Bank ons weten de blootstelling van de betrokkenfondsen aan voedselspeculatie te verminderen. De bank 'streeft ernaar' niet actief te zijn in voedselspeculatie. Ook de andere banken erkennen het probleem, maar dat vertaalt zich onvoldoende in concreet beleid. De ngo's leggen de bal dan ook in het kamp van de overheid. De nieuwe regering moet het speelveld gelijkmaken voor alle spelers en voedselspeculatie verbieden.

11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe: "Dat Belfius en ook KBC na dialoog met ons stappen in de goede richting zetten is natuurlijk een goede zaak. Maar al bij al merken we dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid na 1 jaar praten beperkt blijft. Zowel bij klanten als bij de banken zien we de vraag naar een politieke oplossing. Het zou dan ook goed zijn als de onderhandelende partijen hier rekening mee houden en een verbod op voedselspeculatie opnemen in het regeerakkoord, dit is dringend nodig.

De klanten zijn vragende partij, omdat het hen eindelijk duidelijkheid zal verschaffen. Vandaag weet je vaak niet of bepaalde fondsen zich inlaten met voedselspeculatie. En ook de banken zijn vragende partij. Zij hoeven zich bij een gelijk speelveld geen zorgen meer te maken om onderlinge concurrentie.

Een verbod is ook een ethische zaak. We zien vandaag dat beleggingsproducten wel worden verboden om spaarders tegen al te groot risico te beschermen, waarom dan niet met voedselspeculatie? Die speculatie betekent een levensbedreigend risico voor miljoenen mensen in de armste landen."

Deel dit artikel