Waar blijft de EU in Israël en Palestina?

Begin juni is het 50 jaar geleden dat de Israëlische bezetting van Palestina startte. Israël gaat ondertussen gewoon door met de bezetting en toont steeds openlijker haar intentie om grote delen van Palestijns land permanent te annexeren. De EU moet eindelijk concrete actie ondernemen: een importverbod op nederzettingenproducten en een opschorting van het EU-Israël Associatieakkoord.

Israël voerde de afgelopen jaren het tempo van de illegale nederzettingenexpansie dramatisch op en bouwde een "afscheidingsmuur" die bijna 10 procent van de Westelijke Jordaanoever annexeert. In februari 2017 nam het Israëlische parlement een nieuwe wet aan die de diefstal van Palestijns land retroactief legaliseert. Verschillende andere wetsvoorstellen werden gelanceerd die de Ma'ale Adumim nederzetting, de Jordaanvallei en zelfs de hele Westelijke Jordaanoever zouden annexeren.

Minstens 10 Israëlische ministers, inclusief leden van de Likoed-partij van Premier Netanyahu, steunen openlijk de annexatie van Palestina.

Dubbele standaard?

Terwijl de EU praat over het verdelen van het land, annexeert Israël het land elke dag een beetje meer. De passieve Europese respons contrasteert bovendien scherp met de Europese reactie op de Russische bezetting en annexatie van de Krim in 2014. In enkele maanden slaagde de EU er daar wél in om economische en diplomatieke sancties in te stellen tegen de Krim en Rusland. Onder meer een verbod op de import van Krim-producten en een verbod op Europese investeringen in de Krim en het opschorten van discussies over een nieuwe Europees-Russische overeenkomst.

Vergelijk dat met de Europese reactie op de sluipende annexatie van Palestina. De EU wil geen importverbod instellen op illegale Israëlische nederzettingenproducten. Ze weigert het EU-Israël Associatieakkoord op te schorten, hoewel artikel 2 van dat akkoord duidelijk stelt dat beide partijen de mensenrechten moeten respecteren.

50 jaar volstaat

50 jaar Israëlische bezetting en annexatie van Palestina volstaan. Het is tijd voor concrete actie. De EU moet eisen dat Israël het internationaal recht eindelijk respecteert en zijn bezettings- en annexatiebeleid stopzet.

Binnenkort blijft er simpelweg geen Palestijns land meer over om nog over te onderhandelen. Enkel verbale veroordelingen en "wortels" volstaat niet. De EU moet na 50 jaar ook een "stok" durven te gebruiken om vrede in Israël en Palestina dichterbij te brengen, zoals een importverbod op nederzettingenproducten en de opschorting van het Associatieakkoord.

Willem Staes
Beleids- en partnermedewerker Midden-Oosten

Deel dit artikel