Wereldwijd migratieakkoord: start van de onderhandelingen

Op 20 februari startten in New York de eerste onderhandelingen over 'The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration'. Een week eerder al begonnen de onderhandelingen over 'The Global Compact on Refugees'. Op 11 december 2018 moeten ze in Marrakesh leiden tot het eerste wereldwijde akkoord over migratie en vluchtelingen.

Startschot van de gesprekken zijn de zero drafts die Zwitserland en Mexico als co-facilitators opmaakten voor de Global Compact on Migration en de VN Vluchtelingenorganisatie voor de Compact on Refugees. Wij onthalen, samen met tal van andere Belgische en internationale middenveldorganisaties, de zero drafts - en vooral die over migratie - positief.

De akkoorden

Beide drafts bevatten een opvallend positief discours over migratie. De rechten van vluchtelingen en andere migranten zijn een rode draad. De zero draft Global Compact on Migration bevat 22 concrete doelstellingen die het migratievraagstuk in zijn totaliteit benaderen. Er zijn doelstellingen die zich richten op de grondoorzaken, veilige en legale toegangswegen, racisme en de toegang tot sociale diensten. De Global Compact on Refugees heeft drie grote doelstellingen: de druk verlagen op de landen die de meeste vluchtelingen opvangen, de zelfredzaamheid van vluchtelingen bevorderen en in de landen van oorsprong omstandigheden bewerkstelligen die een veilige en waardige terugkeer mogelijk maken. Het actieprogramma dat de drie doelstellingen moet omzetten in concrete maatregelen blijft echter erg beperkt. Het is bijvoorbeeld erg beknopt op het vlak van veilige en legale toegangswegen.

Lees hier onze volledige reactie op de zero drafts Global Compact on Migration en Global Compact on Refugees.

De opvolging

Omdat beide akkoorden niet-bindend zijn, is de uitvoering sterk afhankelijk van de goodwill van de landen die het ondertekenen. Alles staat of valt met een goed mechanisme dat de vooruit- of achteruitgang op de verschillende doelstellingen meetbaar maakt. Dat maakt het mogelijk om de Compacts op te volgen en druk op de landen uit te oefenen. We vragen dat de lidstaten duidelijke indicatoren uitwerken, naar analogie met het 2030 Kader voor Duurzame Ontwikkeling (de SDG's). In de Global Compacts dient minstens het engagement opgenomen te worden om op korte termijn concrete indicatoren uit te werken.

De onderhandelingen

De onderhandelingen zullen, gezien het huidige politieke klimaat, niet gemakkelijk verlopen. Getuige daarvan de terugtrekking van de Verenigde Staten nog voor de eerste draft verscheen en het dreigement van Hongarije om hetzelfde te doen. Het wegvallen van de VS biedt een opportuniteit voor de EU om leiderschap op te nemen en een belangrijke rol te spelen in het onderhandelingsproces. Maar door de interne verdeeldheid en het zwakke Europese track record van de voorbije jaren, zal dat echter niet eenvoudig worden. 11.11.11 volgt de onderhandelingen op de voet op, samen met een brede coalitie aan organisaties, en moedigt Belgiƫ aan om een voortrekkersrol te spelen.

Flor Didden,

beleidsmedewerker migratie

 

Deel dit artikel