Maak van je gemeente een solidaire gemeente

Maak van je gemeente een solidaire gemeente

Het gemeentelijk niveau sluit het dichtst aan bij de bevolking. Gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking is dan ook uitermate geschikt om politiek en burgers samen te brengen voor een rechtvaardige wereld.

Solidariteit met het Zuiden komt tot stand bij wie zich bewust is van de oorzaken van de onrechtvaardige kloof tussen Noord en Zuid, van de impact van het eigen gedrag op het Zuiden en van de structurele veranderingen die nodig zijn voor een rechtvaardiger wereld.

Activiteiten, initiatieven, gezamenlijke projecten van de gemeente en de lokaal actieve organisaties zijn een uitstekend middel tot sensibilisering. Zo geef je het Zuiden een concreet gezicht.

Geef mee vorm aan Noord-Zuidbeleid in je gemeente

Een lokaal Noord-Zuidbeleid verenigt politici, ambtenaren en vrijwilligers. Zij overleggen samen in een Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, de GROS.

Een GROS:

  • Informeert inwoners over mondiale thema‚Äôs, zoals klimaat, migratie, eerlijke handel
  • Ondersteunt mondiale projecten, initiatieven en campagnes in de eigen gemeente
  • Steunt projecten in het zuiden met subsidies of via een stedenband
  • Vergroot de kennis over ontwikkelingssamenwerking
  • Adviseert de gemeente

Geef het Zuiden een gezicht in jouw gemeente

Doe mee

Heb je interesse in het Noord-Zuidbeleid van je gemeente? Wil je dat mee vormgeven? Wil je ook je stem laten horen over beslissingen van de gemeente die een invloed hebben op het Zuiden? Wil je meewerken aan de campagne Fair Trade Gemeente of andere acties?

Heeft jouw gemeente nog geen GROS: contacteer dan jouw lokale GROS-ondersteuner

Deel dit artikel