11.11.11 in 2008

11.11.11 in 2008

Als we terugkijken naar 2008, wat blijft dan het meest hangen? Drie verschillende premiers – Verhofstadt, Leterme en Van Rompuy – op één jaar tijd? Drie wereldcrisissen – een energie-, een klimaat- en een financiële crisis – op één jaar tijd? De zwaarste financiële crisis in 100 jaar? De eerste zwarte president in Amerika?

Of zien we eerder dat het rijke Westen opnieuw de andere kant opkeek terwijl er mensen afgeslacht en verkracht werden in Oost-Congo, of in Ituri, of in Gaza? Of zien we eenvoudigweg dat er opnieuw té weinig vooruitgang werd geboekt om de armoede terug te dringen? Als we zouden vaststellen dat het niet zo was ... dát zou pas historisch zijn. 

Campagne 'Werknemers zijn geen gereedschap'

In deze context klinkt het een beetje eigenaardig, maar voor 11.11.11 was 2008 helemaal niet zo'n slecht jaar. We hadden een prima campagne met een grote opkomst van vrijwilligers. De samenwerking met de vakbonden verliep goed en het thema sloeg aan. De financiële crisis zorgde ervoor dat heel wat mensen onmiddellijk begrepen wat we bedoelden met onze slagzin 'werknemers zijn geen gereedschap'. En toen moest de grote golf van ontslagen nog komen.

Nu de financiële crisis volop is omgeslagen in een economische crisis, voelen we ook bij 11.11.11 de terugval in de inkomsten. Het zal niet gemakkelijk worden om dit jaar het puike financiële resultaat  van 2008 te herhalen.

Maar in 2008 hebben we meer gedaan dan campagne voeren rond waardig werk. Het is te veel om op te noemen in een voorwoord. We hebben bijvoorbeeld zwaar ingezet op het drama in Oost-Congo en we hebben daarbij in België bereikt wat we konden bereiken. Onze regering heeft onder onze druk en met onze ideeën zwaar geijverd voor een interventiemacht in Congo.

We zagen ook het eindresultaat van het project 'Uitgedrukt'. In 2007 lanceerden we 22 kunstboekjes in artistieke kringen. De artiesten gaven de boekjes onderling door en brouwden op die manier meer dan 300 kunstwerken. Klinkende namen als Luc Tuymans, Michaël Borremans, Mauro Pawlowski, Leonard Nolens ... prijkten er naast knappe kunstenaars die minder bekend waren.


Deel dit artikel