11.11.11 in 2010

11.11.11 in 2010

2010 was een jaar van rampen in Haïti en Pakistan, maar ook het jaar van de Wachtnacht waar we in Gent maar liefst met 15 000 tegelijk aandacht vroegen voor de Millenniumdoelen en de strijd tegen armoede.

2010 was een jaar van met rampen van een ongeziene grootte. Het jaar was nog maar nauwelijks begonnen toen in Haïti een aardbeving honderdduizenden slachtoffers maakte. Later kwamen daar nog de overstromingen in Pakistan bij.

De financiële crisis bleef als een sluipende ramp slachtoffers maken in het Zuid. En ook andere gebeurtenissen waren niet bepaald hoopgevend in 2010: de tragische moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya in Congo, de chaos na de gemeentelijke verkiezingen in Burundi, de uiterst trage vooruitgang bij de klimaatonderhandelingen in Cancún...

En toch. Toch was 2010 voor mij ook in de positieve zin een jaar om nooit te vergeten. We hadden van tevoren het jaar uitgeroepen tot een 'thermometerjaar'. Het was erop of eronder voor de Millenniumdoelstellingen. Daar gingen we een flinke lap op geven met de Wachtnacht. Dat moest speciaal worden, maar in mijn stoutste dromen had ik me zo'n succes niet kunnen indenken.

 

Wachtnacht


De 15.000 bezoekers die de Wachtnacht aandeden waren in ieder geval boven elke verwachting. Iedereen die daar aanwezig was, zal gevoeld hebben dat we iets bijzonders realiseerden. Zelf mocht ik op het podium getuige zijn van het opnemen van de wachtvideo, een adembenemend moment. Voor mij is het één van de hoogtepunten tussen alle fantastische dingen die ik al heb mogen meemaken bij 11.11.11.

Niet alleen ikzelf was onder de indruk. In de dagen na de Wachtnacht, had ik een openhartig gesprek met Europees president Van Rompuy. Het was duidelijk dat hij de boodschap van al die wachtende mensen ter harte nam, net als premier Yves Leterme en ministers Steven Vanackere en Charles Michel.

België heeft zijn best gedaan op de top in New York. Ik denk dat we zonder misplaatste trots mogen zeggen dat dat mede te danken is aan 11.11.11 en de andere ngo's die zich inzetten voor de Wacht Mee campagne.

Op onze beurt hebben wij dat natuurlijk te danken aan al die vrijwilligers, donateurs en sympathisanten die mee een succes maakten van de Wachtnacht én de campagne rond landbouw in Centraal-Afrika. Dankzij jullie kunnen we niet alleen campagne voeren en onze partners steunen, maar ook de slachtoffers van rampjaar 2010 helpen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur 11.11.11

Deel dit artikel