11.11.11 tevreden met opschorting repatriëring Soedanezen

Omar al-Bashir-12th AU Summit-090131

Nadat woensdag 20 december getuigenissen bekend raakten van enkele door België teruggestuurde Soedanese vluchtelingen die in hun land gefolterd en mishandeld werden, schortte de regering bij monde van premier Charles Michel de repatriëringen op, minstens tot eind januari. Er moet volgens Michel een grondig onderzoek gevoerd worden over mogelijke wantoestanden, voor er opnieuw repatriëringen kunnen worden uitgevoerd.

11.11.11 is tevreden dat de regering de verontrustende getuigenissen van gerepatrieerde Soedanese vluchtelingen ernstig neemt. Tegelijkertijd wijzen we er nogmaals op dat er in het verleden meerdere rapporten rond dit soort schendingen gepubliceerd zijn. Een grondig aanvullende onderzoek naar de schending van de rechten van uitgewezen personen in Soedan is goed.

Ondertussen moet de regering wel elk risico vermijden dat er nog mensen blootgesteld worden aan mensenrechtenschendingen. Dat betekent dat alle uitwijzingen naar Soedan stopgezet worden tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

We hopen dat dit voorspelbare fiasco in de toekomst vermeden wordt door ernstig individueel onderzoek naar de risico's alvórens mensen worden terug gestuurd.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels