5.000 leerlingen wandelen voor water in Sint-Niklaas

the best lrOp 22 maart, Wereldwaterdag, maakten zo'n 5.000 leerlingen van verschillende Sint-Niklase scholen een waterwandeltocht door het centrum van de stad. Ze sloten zo aan bij de wereldwijde actie 'Walk for water'.

Doel is de waterproblematiek in de kijker te zetten. Hun tocht staat symbool voor de vaak lange weg die waterdragers in het Zuiden moeten afleggen.

Het event is ook het slotstuk van het educatief project 'Loop naar de Pomp!?' waarbij de leerlingen rond het thema water werkten.  Actrice Ianka Fleerackers en muzikant/presentator Sean D'Hondt stonden vanop de Grote Markt in voor de presentatie, in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.Het centrum van Sint-Niklaas werd vandaag overspoeld door leerlingen. In de voormiddag maakten de lagere scholieren hun waterwandeling, in de namiddag de secundaire scholen.

Dankzij de begeleiding van de percussie-fanfare Lokomotiv, zat de sfeer er meteen goed in. De leerlingen droegen verschillende spandoeken met zich mee waarmee ze de aandacht vestigden op de wereldwijde waterproblematiek. Sommigen waren origineel verkleed in waterdruppels of droegen plastic flessen op hun hoofd.

 


Waterbalans

Op de Grote Markt stond een podium waarop een grote weegschaal het structurele onevenwicht tussen Noord en Zuid illustreerde. Van hieruit leidden presentatoren Ianka Fleerackers en Sean D'Hondt alles in goede banen. Voor de micro lichtten delegaties van jongeren en politici uit hun engagement voor water toe.

Die inzet werd uitgedrukt in met water gevulde bidons die eens op de weegschaal gezet zorgden voor meer evenwicht op de Noord-Zuid-waterbalans. Speciale gast was Jimmy Khayog, voorzitter van CDPC, een van de partnerorganisaties van ngo Bevrijde Wereld in de Filippijnen, die een getuigenis bracht over de waterproblematiek in zijn land.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wees erop dat wereldwijd 785 miljoen mensen geen toegang hebben tot drinkbaar water en benadrukte dat we hier spaarzaam mee om moeten gaan. "Vlaanderen vindt dit enorm belangrijk," zei ze, waarna ze met een fikse slag op een gong het startsein gaf voor de optocht.

 


Loop naar de pomp

De deelnemers aan de waterwandeling in kwamen niet onvoorbereid aan de start. Al sinds het begin van het schooljaar werken zij rond het thema water. Dit maakt deel uit van het educatief project 'Loop naar de pomp?!', een initiatief van verschillende ngo's, educatieve organisaties en de stad Sint-Niklaas.

Het doel? Maak van je school een waterbewuste school! De lagere en secundaire scholieren volgden verschillende workshops, woonden lezingen bij en legden bezoeken af, allemaal rond het thema water, bij ons en in het Zuiden.

Esosa, Yasmina, Zaineb en Rania, leerlingen van het 6de leerjaar van basisschool Sint Camillus:
"We stappen mee omdat we willen weten hoe het voelt om elke dag water te moeten halen. Bij ons komt dat uit de kraan, maar dat is niet bij alle kinderen zo. We zouden dit niet graag elke dag doen. Dan nog liever rekenles!"

Duizenden mensen, vaak kinderen, moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen om water te halen. De tijd die ze daar aan spenderen - minstens 2 uur per dag - kunnen ze niet op school doorbrengen. Daardoor missen die kinderen -meestal meisjes- vaak een opleiding.

Miljarden mensen hebben bovendien geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Het gebrek aan zuiver water zorgt voor een vicieuze cirkel van ziekte, beperkte levensverwachting en armoede.

 


Walk for water

Organisaties in de hele wereld sloegen de handen in elkaar om hier, via 'Walk for water' extra de aandacht op te vestigen. In meer dan 45 landen maakten honderdduizenden mensen op 22 maart een symbolische tocht om water te halen. In Vlaanderen en Brussel deden 273 scholen mee.

In Sint-Niklaas verzamelde het grootst aantal leerlingen: zo'n 5.000. Voor één keer liepen ze samen met de waterdragers en waterdraagsters in het Zuiden mee, om ze een duwtje in de rug te geven. Met de actie hopen ze wereldwijd politici aan te spreken om hun beloftes na te komen om iedereen waar ook ter wereld te voorzien van zuiver drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.


Meer info:


Loop naar de Pomp?! is een samenwerking tussen ngo Bevrijde Wereld, PROTOS, Kleur Bekennen, Kleur Bekennen Kids, MOS, Oxfam Wereldwinkel Sint-Niklaas, Djapo vzw , Green vzw, Mundo Loco en stad Sint-Niklaas. Met de steun van stad Sint-Niklaas, Provincie Oost-Vlaanderen, VAIS en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel