63 Vlaamse steden en gemeenten hangen de vredesvlag


vredesvlag
63 Vlaamse Steden en Gemeenten hangen de Vredesvlag op 21 september.
21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede om 'de idealen van vrede te promoten'. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.
Dit jaar staat deze regenboogkleurige vlag in het teken van de oproep 'ontwapenen om te ontwikkelen'. 63 Vlaamse Steden en Gemeenten, lid van het internationale vredesnetwerk Mayors for Peace, geven gevolg aan de oproep en zullen de vredesvlag uithangen. (*)

Dit jaar stellen de Verenigde Naties de internationale vredesdag in het teken van 'het recht van de mensen op vrede'. De enorme militaire uitgaven in de wereld vormen een belangrijke hinderpaal voor dat recht en wakkeren gewelddadige conflicten aan.

In 2013 werd wereldwijd 1747 miljard dollar uitgegeven aan militaire uitgaven. Een astronomisch bedrag dat in schril contrast staat met de wereldwijde uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking die daar nog geen tiende van bedragen. Onze planeet wordt bedreigd door talrijke economische, sociale, gezondheids- en milieucrisissen. Het is daarom noodzakelijk dat er werk wordt gemaakt van een heroriƫntering van deze middelen om aan de echte menselijke behoeften te voldoen. Ontwapening is nodig om ruimte te maken voor ontwikkeling.

In Belgiƫ staat deze discussie bovenaan de politieke agenda. De regeringsonderhandelaars hebben inmiddels beslist om nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen, een dossier ter waarde van een slordige 6 miljard euro, terwijl ons land de volgende 4 jaar bijna 14 miljard euro moet besparen volgens Luc Coene, Gouverneur van de Nationale Bank.

Uit een een opiniepeiling uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen bij de Belgische bevolking over de aankoop van de gevechtsvliegtuigen blijkt dat meer dan de helft (53,5%) van de Vlamingen het oneens is met de stelling, 'Het Belgische leger moet investeren in een opvolger van het F-16 gevechtsvliegtuig', 24,4% heeft (nog) geen mening over het dossier.


Meer info:

(*) Lijst van steden en gemeenten die de oproep steunen en een vredesvlag hangen (stand van zaken op 18/9): Anzegem, Asse, Assenede, Bekkevoort, Beringen, Boechout, Boom, Bree, Brugge, De Pinte, Deerlijk, Diepenbeek, Eeklo, Evergem, Gent, Genk, Geraardsbergen, Harelbeke, Hechtel-Heksel, Heist od Berg, Heusden-Zolder, Ieper, Kalmthout, Kapellen, Kappelle-op-den-Bos, Kasterlee, Knokke-Heist, Koksijde, Kontich, Kuurne, Laarne, Lille, Lint, Londerzeel, Lo-Reninge, Lubbeek, Lummen, Machelen, Mechelen, Melle, Merelbeke, Mesen, Oostkamp, Oudenaarde, Pittem, Puurs, Retie, Riemst, Rotselaar, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Niklaas, Stabroek, Veurne, Vilvoorde, Waregem, Westerlo, Wortegem, Zonnebeke, Zottegem, Zoutleeuw, Zutendaal, Zwalm, Zwijndrecht11.be:Vrede DOOR:

Deel dit artikel