Aankomst in de getroffen stad Danang zaterdag , 3 oktober.

Wanneer ik na een korte vlucht vanuit Hanoi in Danang land en naar het centrum wordt gebracht kan ik zien dat het leven in de stad weer terug
normaal begint te worden. beschadigde gevels worden hersteld, afgeknakte bomen en takken opgeruimd, waterschade (veel modder)wordt opgekuist en lagen zand die op de kustweg werd geblazen, worden weggehaald.

Als men het relaas hoort van de mensen in de straat heeft het vanzelfsprekend te maken met de natuur , maar de materiele schade die de mensen oplopen komt meer neer op brokstukken die rondvliegen, water dat niet wegstroomt, bomen en takken die neerkomen op gebouwen en elektriciteitspalen. Dat leidt tot overstromingen, stroom pannes en verwondingen). Wegen die dan niet gebruikt kunnen worden, telecommunicatie
die uitvalt en basisdiensten die stilvallen verergeren de situatie omdat iedereen geisoleerd raakt.

Wanneer ik tezamen met mijn collega, Ngoc Anh, het centrum bereik wachten Dokter Chin (directeur) en Dokter Anh (afdelingshoofd van de dwarsleasieafdeling) op ons om de schade vast te stellen. Tijdens de ronde in het centrum kunnen we drie belangrijke punten vaststellen:

  • de beschadigde en vernielde dakpanelen van de noordkant van het centrum moeten vervangen worden
  • het water heeft de muren binnen de kamers aangetast, die hebben een nieuwe beschermingslaag nodig
  • deĀ  grondbedekking aan de ingang van het centrum is beschadigd en moet hersteld en terug toegangkelijk gemaakt worden voor rolstoelen.

Van het lokale ministerie van volksgezondheid kreeg de directie te horen dat de preventieve werken rond het centrum (opbouw van hoge dammen aan de zuidoostelijke kant tussen het centrum en het strand) zullen doorgezet worden. Eigenlijk hebben deze dammen het centrum dat aan de kust ligt voor een groot deel beschermd tegen de windstooten.

We kunnen enkele patienten ontmoeten die terug in het centrum zijn. Mijnheer
Dai verblijft terug in het centrum omdat hij een doorligwonde moet behandelen. Hij laat ons weten dat zijn familie de storm veilig heeft doorstaan, maar verwacht dat de oogsten in zijn dorp wellicht vernield zijn. Mijnheer Duc en Lan, zijn echtgenote, leggen ons ook uit hoe een ongeluk hun leven veranderde. Maar hun zorgen gaan nu meer naar hun familie in hun dorp. Ze hoorden dat hum familiehuis zwaar beschadigd werd tijdens de storm en dat hun terugkeer naar huis een beetje moet uitgesteld worden totdat de situatie duidelijker wordt.BRON:
Handicap International Blog

Deel dit artikel