Actie '40 jaar is genoeg!' op 4 juni: doe mee

De Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden duurt al veertig jaar. Het Actieplatform Palestina, een platform van Vlaamse ngo’s en solidariteitsorganisaties die ijveren voor rechtvaardige vrede in Israël en Palestina, voert hier al jarenlang actie tegen. De Israëlische militaire bezetting gaat vandaag de dag immers voort, ook al slaagde Israël erin om haar schijnbaar te vervangen door een subtieler regime.

Sinds de eerste dag van de bezetting schendt Israël onophoudelijk de regels van het internationaal recht, met het doel zijn greep op de bezette Palestijnse gebieden te verstevigen. Tijdens het vredesproces ging het voort met zijn landroof en kregen de Palestijnen een regering zonder soevereiniteit of sterke bevoegdheden. Bovendien verslechterde het leven van de Palestijnen. Dit leidde tot een opflakkering van geweld in 2000. Het beleid van interne en externe afsluiting van de Palestijnse gebieden en het extreme geweld van het leger vernielde het socio-economische leven. Dit leidde tot de huidige impasse, waarbij het vooruitzicht op een Palestijnse staat  naast Israël, verder weg is dan ooit. Momenteel zijn er in de Palestijnse gebieden honderden gescheiden enclaves, 540 checkpoints, dagelijkse Israëlische militaire operaties, een geïsoleerde Palestijnse regering en een ongeziene interne crisis.

Veertig jaar na de start van de bezetting, kon de situatie niet slechter zijn.

  • Daarom voert het Actieplatform Palestina op 4 juni, aan de vooravond van de verjaardag, een symbolische actie. Van 12.30 tot 13.30 uur staan we op  het Schumanplein met een duidelijke boodschap voor de Europese en Belgische beleidsmakers: Veertig jaar is genoeg!.

De veertig jaren worden gesymboliseerd door veertig geketende personen, die elk een foto over het leven onder de bezetting dragen: checkpoints, pasjescontroles, nederzettingen, vluchtelingen, het geweld van het Israëlische leger, vredesacties, enz. Op het einde laten we, als teken van hoop, veertig witte duiven vrij.

  • Om deze actie mogelijk te maken, zoeken we veertig vrijwilligers van de lidorganisaties, de lokale actiecomités, de observatiemissies of andere. Ze worden op 4 juni om 12 uur aan het Schumanplein verwacht. Geef zo snel mogelijk een seintje aan Brigitte Herremans als je wil deelnemen: brigitte.herremans@broederlijkdelen.be, 02/213.04.06.

Deel dit artikel