Anticorruptiecampagne Sierra Leone brengt ministers ten val

De kruistocht tegen de corruptie in Sierra Leone lijkt op dreef te komen, nu topfiguren gearresteerd en vervolgd worden. De versterkte anticorruptiecommissie kloeg met succes twee ministers aan.

Het laatste slachtoffer van de campagne van de Anticorruptiecommissie (ACC) is Afsatu Kabba, minister van Visserij. Ze wordt ervan beschuldigd in zeventien zaken haar ambt misbruikt te hebben en werd meteen ontslagen uit de regering. De zaak tegen Kabba volgt kort op het ontslag van minister van Volksgezondheid Sheku Tejan Kamara. Hij werd veroordeeld van het toekennen van overheidsopdrachten aan bekenden. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf maar kon zich vrijkopen met de alternatieve boete van 40.000 dollar.

Bij zijn eedaflegging in 2007 had president Ernest Bai Koroma een zero tolerancebeleid aangekondigd op het vlak van corruptie. Hij beloofde dat elke corrupte ambtenaar vervolgd en gestraft zou worden. "Niemand zal gespaard blijven", zei hij. "Zelfs de leden van mijn eigen familie niet."

Onafhankelijke commissie

De president liet zien dat het hem mensen was door het ACC te versterken en toe te laten dat de commissie zaken kon aannemen op eigen initiatief, zonder goedkeuring van het ministerie van Justitie. Het ACC kreeg ook een eigen rechtbank en eigen rechters. "Niemand zegt me wat te doen, wie te arresteren of hoe ik een onderzoek moet leiden", zegt ACC-hoofd Abdul Tejan-Cole. "Het ACC is volledig onafhankelijk, en we laten ons enkel leiden door ons mandaat, dat zegt dat we corruptie moeten blootleggen en bestrijden in eender welke vorm."Festus Minah, hoofd van de Burgerrechtenbeweing van Sierra Leone, is blij met het nieuwe elan van de ACC. "Nu pas worden ministers en hoge publieke figuren opgepakt en vervolgd" , zegt hij. "Vroeger ontbrak het aan politieke wil en werd de strijd tegen de corruptie vaak onderbroken door de uitvoerende macht."

BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel