Belgen en Congolezen, zij aan zij voor vrije meningsuiting

thijs-v-laer

"Een activist is geen terrorist". Met die boodschap kwamen Congolese en Belgische activisten samen op straat om de vrijlating van Congolese activisten te eisen. Die werden twee weken geleden gearresteerd tijdens betogingen in Kinshasa. 11.11.11 organiseerde, samen met Amnesty International en CNCD-11.11.11, een demonstratie voor de Congolese ambassade in Brussel.

Van de ambassade ging het naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar een aantal vertegenwoordigers door het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontvangen werden.

Amnesty International,11.11.11 en CNCD-11.11.11 zijn immers ongerust over de schendingen van het recht op vrije meningsuiting en het recht tot vereniging en vergadering in de aanloop naar de verkiezingen in Congo. Die vinden volgend jaar plaats.

We vroegen dan ook dat België de Democratische Republiek van Congo oproept om de publieke vrijheden te respecteren. Door onder meer het proces van mensenrechtenverdediger Christopher Ngoyi Mutambi nauw op te volgen en de vrijlating te eisen van jonge activisten die op 15 maart gearresteerd werden.

Je was er niet, maar je wil toch iets doen?

Onderteken dan de petitie van onze vrienden van Amnesty International:

Je was er niet, maar wil wel op de hoogte blijven?

Volg dan de aparte pagina op de website van 11.11.11: #AfrikaStemt.

Daarop zullen 11.11.11 en zijn lidorganisaties regelmatig updates plaatsen over alles wat te maken heeft met het verkiezingsproces in Congo, Burundi en Rwanda. Niet enkel over het kleuren van bolletjes, maar ook over de rol van het middenveld en de pers, over de politieke dynamieken, over de gevolgen, enzovoort.

Enkele impressies van de actie :

 

Thijs Van Laer,
11.11.11-beleidsmedewerker Centraal-Afrika

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels