Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties start HAITI LAVI 12-12

5 jaar na de succesvolle actie “Tsunami 12-12” starten 11.11.11, Caritas International, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België een gezamenlijke actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti: “HAITI LAVI 12-12”

Het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties lanceerde op 14 januari 2010 een grootschalige solidariteitsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti met het gemeenschappelijk rekeningnummer 12-12

In de eerste plaats dient ter plaatse een stand van zaken te worden opgemaakt van de humanitaire situatie. Het is duidelijk dat de meest dringende noden op dit ogenblik zich situeren op het vlak van gezondheidszorg, zuiver water en hygiëne.

Het aantal slachtoffers loopt in de tienduizenden. Heel wat infrastructuur werd totaal verwoest. Het is duidelijk dat er vele miljoenen euro's nodig zullen zijn om in de meest dringende noden van de bevolking te kunnen voorzien.

Caritas, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Dokters van de wereld en UNICEF zijn allen aanwezig en actief in Haïti met humanitaire programma's. Vanaf vandaag lanceren zij gezamenlijk een oproep voor steun en zij stellen zich open voor samenwerking met andere organisaties.

  • 11.11.11 zal als koepel de ingezamelde middelen verdelen onder de lidorganisaties die actief zijn in Haïti.
  • Caritas International verzorgt de gekwetsten in mobiele ziekenhuizen, verdeelt voedsel, non-food items, waterzuiveringstabletten en hygiënekits en zorgt voor onderdak waar mogelijk in kerken, scholen enzovoort.
  • Dokters van de Wereld zorgt voor medische urgentiekits om de gewonden te verzorgen en chirurgische ingrepen uit te voeren
  • Handicap International is in Haïti actief met het bezorgen van hulpgoederen. De prioriteit ligt desalniettemin op een snelle hulpverlening aan gewonden. Handicap International stuurt extra kinesisten naar de regio.
  • Oxfam-Solidariteit organiseert hulpacties die zich richten op de meest dringende behoeften: het bieden van onderdak aan slachtoffers en het verzekeren van zuiver drinkwater en sanitair om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • UNICEF is actief met programma's op het vlak van watervoorziening, voeding, onderwijs en bescherming van kinderen.

De komende dagen zullen gezamenlijke acties worden voorgesteld en opgezet. HAITI LAVI 12-12 rekent hierbij ook op de actieve steun en medewerking van media en overheden om een aanzienlijke bijdrage te kunnen leveren voor de overleving van de Haïtiaanse bevolking en de heropbouw van het land.

Voor meer info: www.1212.be

Perscontacten Haiti Lavi 12-12:


BRON:
Oxfam Solidariteit(foto: Handicap International)

Deel dit artikel