Biogas helpt mensen en het klimaat

In Rwanda koken vrouwen met hout. De rook veroorzaakt ademhalingsproblemen en oogziektes bij de moeders en hun kinderen. Brandhout is duur, het neemt een grote hap uit het krappe budget van de gezinnen. Geld dat ze niet kunnen besteden voor schoolgerief, betere voeding en geneesmiddelen.

Veel boeren hebben één of twee koeien. Koemest is belangrijk om de akkers te bemesten. Maar met een kleine biogasinstallatie levert de mest methaangas, een duurzame brandstof om te koken. Het resterende slib dient als meststof.

11-Biogas-OK v Bart

Onze lidorganisatie Dierenartsen zonder Grenzen (DZG) begeleidt boerengezinnen bij het overstappen op biogas. De Rwandese overheid subsidieert zo'n biogasinstallatie voor 65%. Het resterende bedrag, 224 euro, is echter te hoog voor veel kleine boeren. Om hen over de streep te trekken, springt 11.11.11 bij.

BIOGAS
INVESTERING DIE 4 X WINST OPLEVERT

Betere gezondheid voor moeders en kinderen

Geen rookwolken meer in de keuken, veel minder longziekten en minder oogziekten bij de huismoeders en jonge kinderen.

Geen kosten voor brandhout

Het gezin heeft nu meer geld beschikbaar om extra eten te kopen voor schoolgerief, gezondheidszorgen, kleding, enzovoort.

Minder houtkap

Bomen blijven staan, bossen blijven behouden, een zegen voor het milieu.

Duurzame oplossing

Duurzaam in twee betekenissen: de installatie is milieuvriendelijk èn biedt ook een oplossing voor vele jaren. Een kleine biogascentrale is 'low tech'. Eens geïnstalleerd komt er geen vakman meer aan te pas. Gewoon tijdig bijvullen en het slib verwijderen.

Bedankt voor je steun.

 

Deel dit artikel