Caritas wil politieke actie voor de 2 miljoen Iraakse vluchtelingen

Volgens het Caritasnetwerk dreigt de Iraakse vluchtelingenstroom de hele regio te destabiliseren nu al meer dan 2 miljoen mensen het geweld ontvlucht zijn.

Het Caritasnetwerk neemt nu woensdag en donderdag deel aan een conferentie van UNHCR over het probleem in Genève. Caritas vraagt meer aandacht voor de dramatische levensomstandigheden van de Iraakse vluchtelingen en wil dat er opgetreden wordt tegen deze humanitaire tragedie.

Ook Sebastien Deschamps, de verantwoordelijke van het Caritasnetwerk voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zal deelnemen aan de meeting: "alleen al in het Midden-Oosten zijn 2 miljoen Irakezen op de vlucht voor het geweld. Syrië, Jordanië, Turkije, Libanon en Egypte kunnen de sociale en economische last van de vluchtelingenstroom niet blijven dragen".

"De internationale gemeenschap moet haar verantwoordelijkheid nemen en de Irakezen steunen die het geweld ontvluchten. Caritas Irak kan niet aanwezig zijn op de conferentie, maar onze Iraakse collega's vertellen me dagelijks dat het leven in Irak een nachtmerrie geworden is".

De lokale Caritassen in Syrië, Jordanië, Libanon en Turkije vangen duizenden vluchtelingen op, maar de situatie wordt onhoudbaar. Slechts weinig vluchtelingen krijgen een verblijfsvergunning in de opvanglanden en de meesten mogen er niet werken.

Opdat gezinnen kunnen overleven, werken kinderen vaak in het informele circuit, met het risico ontdekt en uitgewezen te worden. Kinderen kunnen niet naar school, omdat er niet genoeg geld is of uit angst om ontdekt en uitgewezen te worden.

"Iraakse vluchtelingen moeten de middelen krijgen om in hun onderhoud te voorzien, ze moeten kunnen werken en weer hoop krijgen voor de toekomst", zegt Najla Chahda van het Caritas Libanon Migrants Centre, dat momenteel een stroom vluchtelingen opvangt.

In Irak zelf zijn naar schatting 1.7 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld. Caritas Irak helpt de zwaksten, de gehandicapten, de bejaarden, de armen, de wezen, alleenstaande moeders, en de minderheden.

Via het "Well Baby Programme" dat begon tijdens de Golfoorlog van 1991, geeft Caritas Irak voedingshulp aan meer dan 40.000 kinderen onder de vijf, zwangere vrouwen en borstgevende moeders. De ondervoedingsgraad bij kinderen ligt nu hoger dan voor de bezetting, toen de Irakezen onder embargo leefden.

Kaart Iraakse vluchtelingen en intern verplaatse personen in Irak

Deel dit artikel