‘Centraal verwerken en verkopen van producten werpt z’n vruchten af’

Boerenassociatie in Bolivia timmert aan stabiele voedselsituatie

Soledad Delgadillo is sinds vier jaar directrice van INCCA, één van de zes Boliviaanse partnerorganisaties van Bevrijde Wereld. INCCA is actief in de regio Cochabamba, in Centraal-Bolivia. Soledad is gedurende twee weken op bezoek bij Bevrijde Wereld, naar aanleiding van de internationale partnermeeting tussen de drie zuidregio’s waar Bevrijde Wereld actief is. Tijdens het Wereldweekend van Bevrijde Wereld sprak Soledad over de aanpak van INCCA, en natuurlijk ook over de lokale voedselproblematiek en hoe de organisatie met haar beleidswerk een duurzame oplossing helpt bewerkstelligen.


INCCA ondersteunt gemeentelijke en regionale ontwikkelingsplannen, waarbij men aanstuurt op een coherente en gecoördineerde aanpak omtrent onderwijs, infrastructuur en economische ontwikkeling. Soledad Delgadillo: “Onze strategie werpt z’n vruchten af. Dankzij het beleidswerk van INCCA investeren gemeentes nu meer geld in de opbouw van meer voedselzekerheid, in plaats van geld te stoppen in minder dringende infrastructuurwerken. De gemeente Tiraque – waar INCCA samenwerkt met enkele boerenorganisties – vroeg of we voortaan ook yoghurt en melk kunnen leveren voor het ontbijt van schoolkinderen in de gemeente. Een duidelijk voorbeeld van de goede verstandhouding tussen het gemeentebestuur en de boerenorganisatie.”

Betaalbaar biologisch

De landbouwers in Tiraque produceren hoofdzakelijk biologische gewassen die op een natuurlijke manier geselecteerd en verbeterd worden. “Het prijsverschil is minimaal. Onze producten kosten op de markt of in de winkel bijna evenveel als gewone groenten. In Bolivia kiezen steeds meer mensen dus voor biologisch, ook omdat het gewoon gezonder en milieuvriendelijker is.”

INCCA stimuleert ook de introductie van meer fruit- en groentekweek, om op die meer afwisseling in de maaltijden te brengen. “Moestuinen behoren tot de meest succesvolle projecten. In elke tuin trachten we zoveel mogelijk soorten te proberen,” schetst Soledad. “Dat verloopt via trial & error. De bodemomstandigheden zijn soms heel moeilijk, dus is het nodig om op de meeste percelen uit te testen welke groente het beste gedijt. Bij de ene zijn dat wortelen, op andere plaatsen worden vooral ajuinen, aardappelen of sla geproduceerd.”

De bodem wordt geoptimaliseerd via irrigatie, bemesting, het aanleggen van terrassen en omheiningen,... Op die manier werkt INCCA aan een betere zelfvoorziening van 300 boerengezinnen in de gemeente Tiraque. Maar daar blijft het niet bij. INCCA werkt ook nauw samen met boeren- en boerinnenorganisaties in Tiraque. Met steun van INCCA en Bevrijde Wereld organiseren de 300 gezinnen zich in één associatie. INCCA helpt de associatie verder uitbouwen, en zorgt er op die manier voor dat de boeren inspraak hebben in het gemeentebeleid. “Ook op hogere politieke niveaus wordt geluisterd naar onze boerenorganisaties,” aldus Soledad.

Via de associatie slagen de boeren erin om een interessante afzetmarkt te creëren voor hun producten. Groenten en fruit worden centraal gecontroleerd, gesorteerd, gewassen en verpakt. “We verkopen onze producten nu ook aan winkels en handelaars in de stad. Dankzij het grotere volume en een aantrekkelijker product, slagen we erin om een betere prijs met onze afnemers te onderhandelen,” aldus de directrice van INCCA.

Filip Polfliet
(Communicatiemedewerker Bevrijde Wereld)

Lees meer over de partners en projecten van Bevrijde Wereld in Bolivia

 

Deel dit artikel