“Chávez criminaliseert oppositie” in Venezuela

Hugo Chávez gaat steeds verder in de criminalisering van de oppositie. Dat zeggen tegenstanders van de Venezolaanse president na de arrestatie van de vroegere minister van Defensie Raúl Baduel op verdenking van corruptie. Baduel was lange tijd de belangrijkste bondgenoot van Chávez maar in 2007 kwam het tot een breuk tussen de twee.


“We zijn er niet tegen dat men zaken onderzoekt maar de aanhouding van Baduel was onnodig omdat hij niet op de vlucht was”, zegt parlementslid Ismael García, secretaris-generaal van de oppositiepartij Podemos. “Het kan alleen uitgelegd worden als een onderdeel van een fascistisch ogende escalatie tegen de Venezolaanse oppositie.”

Hij ziet parallellen met de zaak rond Manuel Rosales, tegenstander van Chávez tijdens de presidentsverkiezingen van 2006. De burgemeester van Maracaibo, de tweede grootste stad van het land, dook deze week onder omdat zijn leven in gevaar is, zegt zijn partij Un Nuevo Tiempo. Tegen Rosales loopt een onderzoek voor vermeende zelfverrijking. Dat werd gestart nadat Chávez in oktober 2008, in volle regionale en lokale verkiezingen, hem van corruptie en diefstal beschuldigde. “Je hebt mij uitgedaagd en je zult naar de gevangenis gaan, ondankbaar mannetje”, zei de president toen. “Ik zal zelf operatie Rosales leiden, je gaat naar de cel.”

San Miguel van de mensenrechtenorganisatie Control Ciudadano ziet een patroon. “Telkens als de president op reis is, neemt de criminalisering van de oppositie toe.” Zaken met politieke betekenis “komen ook bijna altijd bij dezelfde rechters en procureurs terecht.”

Onder schot
Volgens Cruz de Baduel, de echtgenote van de 53-jarige generaal, vond de aanhouding plaats toen ze met hun auto in Maracay reden, een stad vlakbij Caracas. “Ze toonden geen aanhoudingsbevel. Ze hebben zich nauwelijks geïdentificeerd. Ze hielden mij onder schot om te vermijden dat ik de telefoon zou gebruiken.” Het militaire parket zegt dat de arrestatie correct verlopen is “omdat we weten dat de publieke opinie toekijkt.”

Volgens dat parket zijn er “overtuigende elementen” om aan te nemen dat Baduel 14,4 miljoen dollar van het leger verduisterd heeft van juni 2006 tot juli 2007. Een andere hoge officier, Hernán Marval, zit al maanden in de cel voor dezelfde zaak. Toen Baduel minister van Defensie was, was Marval verantwoordelijk voor de betalingen. Baduel moest zich tot dusver enkel maandelijks aanbieden bij het gerecht.

Tegenoffensief
Raúl Baduel was lange tijd de belangrijkste kompaan van Chávez. In 1982 richtten ze als legerkapiteins met twee andere officieren een geheime loge op die tien jaar later president Carlos Andrés Pérez van de macht zou verdrijven. Bij de militaire staatsgreep tegen Chávez in 2002 leidde Baduel het tegenoffensief dat de president twee dagen later weer aan de macht bracht.

De Venezolaanse propaganda behandelde Raúl Baduel jarenlang als een held. Chávez maakte hem uiteindelijk minister. Maar eind 2007 kwam de breuk. Toen de president de grondwet wilde hervormen en zichzelf onbeperkt herverkiesbaar wilde stellen, begon Baduel openlijk oppositie te voeren.

Sinds de breuk met Baduel pakte president Chávez zijn voormalige kompaan zwaar aan. Toen hij tijdens meetings op Baduel alludeerde, scandeerden zijn sympathisanten “Baduel, verrader, je verdient de muur”.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel