China plant massale ontbossing voor Olympische Spelen

China wil ongeveer 800.000 kubieke meter tropisch hout in de Indonesische provincie Papua kappen, verwerken en exporteren naar China. Daar moet het dienen voor de bouw van de Olympische infrastructuur van 2008. 11.11.11 partner Walhi heeft hiervoor al protest aangetekend bij het Internationaal Olympisch Comité. Ook 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, schreef - samen met WWF en Greenpeace - een brief naar het BOIC met de vraag druk te zetten op het IOC om dringend een stokje te steken voor de Chinese plannen.

Merbau wordt enkel gevonden in de laagland tropische regenwouden in Zuid-Oost Azië, meestal in kustgebieden die grenzen aan mangrove moerassen, rivieren en overstromingsgebieden. In vele gebieden in Zuid-Oost Azië is Merbau reeds volledig verdwenen of ondertussen te zeldzaam voor industriële exploitatie. Het eiland New Guinea is zowat de enige regio in Zuid-Oost Azië waar nog aanzienlijke hoeveelheden Merbau aanwezig zijn. West Papua is momenteel de grootste bron van voornamelijk illegaal gekapt Merbau voor de wereldmarkt. Er bestaan geen Merbau plantages; al het merbau hout komt bijgevolg uit natuurlijke bossen.

De World Conservation Union (IUCN) classificeert Merbau als een ‘kwetsbare’ houtsoort, terwijl het World Conservation Monitoring Center de Indonesische Merbau bevolking als bedreigd beschouwt.

De huidige ontbossinggraad in Indonesië bedraagt een onrustwekkende 35.000 km² per jaar. Ongeveer 90% van de houtexploitatie in Indonesië gebeurt op een illegale manier. Friends of the Earth Indonesië vraagt een moratorium op de houtkap, om alzo de overblijvende Indonesische bossen te redden. De wouden in West Papua en New Guinea zijn bovendien een thuis voor meer dan 500 inheemse volkeren en behoren tot de wouden met de grootste biodiversiteit ter wereld.

Lees ook:

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel