Chocoladereus wil meer kindvriendelijke chocolade

Barry Callebaut kiest voor Fairtrade

Op dinsdag 9 november 2010 kondigde chocoladeproducent Barry Callebaut, samen met keurmerkorganisatie Max Havelaar, de lancering aan van een assortiment Fairtrade gecertificeerde chocolade onder de Gourmet Divisie. Oxfam-Wereldwinkels voert sinds februari 2010 campagne voor kindvriendelijke chocolade en deze overstap past daar perfect in. De ngo is heel tevreden met dit mooie initiatief van Barry Callebaut en moedigt het bedrijf aan om te blijven evolueren naar een volledige omschakeling naar Fairtrade.

Een stap vooruit

Chocoladereus Barry Callebaut verwerkt al zeventien jaar Fairtrade chocolade in zijn industriële divisie. Het bedrijf levert die aan onder meer Oxfam Fairtrade, Belvas en Verkade. Vanaf begin 2011 biedt Barry Callebaut een nieuwe reeks Fairtrade gecertificeerde chocoladeproducten aan, onder het merk Callebaut. Het gaat om vier chocoladesoorten die chocolatiers, (banket)bakkers en restaurants kunnen gebruiken als basis voor hun creaties. Zij hebben binnenkort de keuze tussen hun klassieke chocolade en een Fairtrade versie.

Marieke Poissonnier, beleidsmedewerker grondstoffen bij Oxfam-Wereldwinkels: "Wij zijn oprecht tevreden met de keuze van Callebaut voor meer Fairtrade. We hopen dat dit initiatief een stap is in de richting van een volledige omschakeling naar Fairtrade." Zowel Callebaut als Max Havelaar zullen nu de bakkers, chocolatiers en restaurantuitbaters uitgebreid informeren over hun mogelijke keuze. "Informeren is essentieel, want uiteindelijk ligt de keuze voor meer Fairtrade voorlopig nog bij de chocolatiers, patissiers en bakkers," zegt Poissonnier.

Fairtrade: écht kindvriendelijk

Dit initiatief van Barry Callebaut is een positieve reactie op de chocoladecampagne ‘Kindslavernij lust ik niet! Fairtrade chocolade: écht kindvriendelijk' van Oxfam-Wereldwinkels. Poissonnier: "In onze campagne vragen we aan consumenten, overheden en bedrijven om te kiezen voor kindvriendelijke chocolade. Op de West-Afrikaanse cacaoplantages zijn tot op vandaag meer dan 100.000 kinderen aan de slag onder wat de Internationale Arbeidsorganisatie ‘de ergste vormen van kinderarbeid' noemt."

Oxfam-Wereldwinkels schuift Fairtrade naar voren als de beste aanpak voor dit probleem. "Fairtrade producten voldoen aan een reeks sociale, economische en ecologische normen. Zo verbiedt Fairtrade de ergste vormen van kinderarbeid. Het systeem pakt tegelijk de belangrijkste oorzaak hiervan aan, namelijk de extreme armoede. Een consumentenproduct dat het Fairtrade keurmerk draagt, is over de hele productieketen via onafhankelijke audits gecontroleerd op de naleving van deze normen," legt Poissonnier uit.

Oxfam-Wereldwinkels hoopt dus dat andere chocoladebedrijven zich laten inspireren door deze stap van Barry Callebaut.


Meer info?

* Thema cacao en chocoladecampagne: Marieke Poissonnier - beleidsmedewerker grondstoffen Oxfam-Wereldwinkels - marieke.poissonnier@oww.be - 09 218 88 59 - www.kindslavernijlustikniet.be
* Pers en beelden in HR: Griet Rebry - persverantwoordelijke Oxfam-Wereldwinkels - griet.rebry@oww.be - 09 218 88 62 - 0497 52 01 54
* Recent onderzoek over de ergste vormen van kinderarbeid in de chocoladesector door de Amerikaanse Tulane-universiteit bevestigt dat Fairtrade een structurele oplossing biedt voor de extreme armoede. Lees meer.

Deel dit artikel