Cholera-epidemie in Guinee-Bissau eist mensenlevens

Al minstens vijftien mensen werden de afgelopen weken het slachtoffer van een cholera-uitbraak in Guinee-Bissau. Enkele honderden mensen raakten besmet met de dodelijke bacterie. Experten maken zich zorgen over de snelle uitbreiding van de ziekte, ook naar zones die vroeger als “cholera-vrij” werden beschouwd. Onder meer de streek rond Gabu en Bafata, de twee grootste steden in het oosten van Guinee-Bissau, zien zich voor de eerste keer geconfronteerd met een cholera-epidemie.

 


Cholera is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De belangrijkste kenmerken van cholera zijn ernstige diarree en de bijhorende uitdroging van het lichaam. Zuigelingen en bejaarden zijn het meest kwetsbaar voor de bacterie, omdat ze niet over een volwaardig immuunsysteem beschikken. De ziekte wordt verspreid via uitwerpselen, besmet water of het eten van rauwe vis (die gevangen werd in besmet water). Andere potentiële besmettingshaarden zijn groenten gewassen in vervuild water.

 

 

Onder meer UNICEF en de World Health Organisation leveren op dit moment knowhow en financiële middelen aan de overheid om de epidemie zo snel mogelijk te neutraliseren. Het gebrek aan ontsmettingsmiddelen voor watervoorraden en sanitaire installaties vertraagt de werkzaamheden aanzienlijk. En de tijd dringt, want over enkele dagen begint het regenseizoen. Via overstromingen is de kans reëel dat meer bronnen en waterreservoirs besmet raken met de bacterie. Preventie en sensibilisering zijn sleutelelementen in de campagne tegen cholera. Regelmatig wassen van de handen en het langdurig koken van voedsel is essentieel om het besmettingsrisicio te verkleinen.

 

Zuiver water en sanitair essentieel

 

Cholera is een regelmatig terugkerend fenomeen in Guinee-Bissau, met een grootschalige epidemie om de twee à drie jaar. De vorige uitbraak in 2005 eiste naar schatting 400 mensenlevens. Daniel Kertesz, vertegenwoordiger van de WHO: “Het is een populaire misvatting dat cholera wordt gezien als een gezondheidsprobleem. Het heeft integendeel alles te maken met de afwezigheid van zuiver water en sanitaire voorzieningen. Wie over zuiver water en degelijke toiletten beschikt, raakt niet besmet met cholera.” Minder dan de helft van de bevolking in Guinee-Bissau beschikt voor haar watervoorziening namelijk nog altijd niet over veilige, afgesloten waternetwerken. Amper een kwart heeft toegang tot een toilet. Met die cijfers hinkt Guinee-Bissau achterop bij de meeste andere ontwikkelingslanden. De overheid erkent de problematiek, maar heeft nauwelijks financiële middelen en capaciteit ter beschikking om het probleem grondig aan te pakken.

 

 

Bevrijde Wereld is sinds enkele jaren aanwezig in de meest oostelijke provincie van Guinee-Bissau, één van de armste regio’s van het land. De streek ligt op zo’n 150 kilometer van de hoofdstad Bissau, en is enkel te bereiken via slechte wegen. Via noodzakelijke investeringen in sanitair en waterinstallaties willen Bevrijde Wereld, Ello Mobile en Aprodel – de uitvoerende partner ter plaatse – het aantal sterftes door cholera helpen terugdringen.


Filip Polfliet (Communicatiemedewerker Bevrijde Wereld)

 

 

Noteer alvast in je agenda: ‘Zuiderwater’, een fototentoonstelling over de waterprojecten van Bevrijde Wereld in Guinee-Bissau. De expositie vindt plaats in het Antwerpse Zuiderpershuis, tijdens het weekend van 29, 30 en 31 augustus. Op vrijdagavond 29 augustus is er de opening, met hapje, drankje en een stukje uitleg bij de waterprojecten in Guinee-Bissau. In samenwerking met Ello Mobile. Meer weten? Mail naar filip.polfliet@bevrijdewereld.be, of via 03/777.20.15

 

www.bevrijdewereld.be

 

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel