Cuba : Belangrijke uitspraak in proces Vijf

Op 8 augustus 2005 deed de rechtbank van het 11e circuit van Atlanta een opmerkelijke uitspraak in beroep rond het proces tegen vijf Cubanen dat doorging in Miami in 2001. 
 
De vijf, die geïnfiltreerd waren in de anti-Cubaanse terroristische netwerken in Miami met het oog op het voorkomen van aanslagen, stonden er terecht voor samenzwering met het oog op spionage en samenzwering met het oog op moord.
 
De rechtbank in beroep annuleerde eensluidend het proces in Miami. Het volgde daarin volledig de redenering van de verdediging dat een eerlijk proces en een neutrale jurie in een proces waarin Cubanen betrokken zijn onmogelijk gegarandeerd kan worden  in Miami.
 
De uitspraak liet meer dan 2 jaar op zich wachten. Het beroep was in gang gezet op 7 april 2003.  Een hoorzitting ging door in Miami op 10 maart 2004.
 
De (pro deo) advocaten van de vijf noemen de uitspraak een ware overwinning van de gerechtigheid. Ze zijn van plan vrijheid op borg te vragen voor hun cliënten, in afwachting van een eventueel nieuw proces waar de openbare aanklager kan voor opteren.
 
In Belgiê en Europa voeren we reeds 4 jaar campagne voor een rechtvaardig proces voor deze vijf Cubanen. De uitspraak in beroep is een echte overwinning en een grote stimulans om door te gaan met onze campagne voor gerechtigheid tot de Vijf eindelijk weer vrij zijn.
 
meer info: http://www.freethefive.org/ - http://www.cubanismo.net/ 
 
Katrien Demuynck
Free the Five- comité België / Europese campagnecoördinatie
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
02 209 23 50

Deel dit artikel