Cubaanse onderscheiding voor Katrien Demuynck

 

Op donderdag 16 maart 2006 kreeg onze medewerkster Katrien Demuynck van de Cubaanse journalistenbond UPEC de onderscheiding Felix Elmusa voor haar jarenlange inzet om de zaak van vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS wereldwijd bekend te maken.

Katrien Demuynck met Tubal Paez en Aixa Hevia, voorzitter en vice-voorzitster van de Cubaanse journalistenbond UPEC

Katrien is verantwoordelijk voor de Cuba-educatie van intal en coördineert de solidariteitsbeweging Iniciativa Cuba Socialista, het Belgisch en het Europees Free the Five-Comité. Ook twee Noord-Amerikanen, Gloria La Riva en Alicia Jrapko van het Free the Five-Comité in de VS, Andres Gómez, een Cubaanse emigrant en journalist in Miami, en de Argentijnse Graciela Ramirez, voorzitster van het Internationaal Free the Five-Comité, kregen de onderscheiding.

Katrien heeft heel wat artikels geschreven over de Vijf, en zorgde ervoor dat hun zaak ook de nationale pers haalde (o.a. in De Morgen) en werd opgenomen door parlementsleden. Ze was de drijvende kracht achter solidariteitsacties met de Vijf in België en Europa, en bezocht één van de Vijf, Gerardo Hernández, in de gevangenis in de Verenigde Staten.

De UPEC kent de prijs jaarlijks toe naar aanleiding van de nationale persdag, aan Cubaanse journalisten die zich al jarenlang onderscheiden hebben en aan buitenlanders met een speciale verdienste. De onderscheiding Felix Elmusa is genoemd naar een Cubaanse journalist van Palestijnse afkomst. Hij was betrokken bij de aanval op de Moncada-kazerne in 1953, het startschot voor de Cubaanse revolutie. Nadien vluchtte hij naar Mexico en kwam hij met de boot ‘Granma’ terug om de bevrijdingsstrijd aan te vatten. Kort daarop werd hij gedood door de troepen van dictator Batista.

Katrien Demuynck nam op uitnodiging van de UPEC deel aan een aantal evenementen in het kader van de Cubaanse persweek. In Holguin, de provincie die dit jaar de beste resultaten behaalde op vlak van journalistiek, kende UPEC-voorzitter Tubal Paez haar de onderscheiding toe. Katrien kreeg onder andere felicitaties van de Cubaanse ambassadeur in België, Elio Rodríguez, en - vanuit hun cel in de VS - van Gerardo Hernández en Fernando González, twee van de Vijf.

intal DOOR:

Deel dit artikel