De voorlopige balans op Panay


bevrijde wereld panayDe partner van Bevrijde Wereld op Panay, OFFERS, maakte de voorlopige balans op van de doortocht van de tyfoon in haar werkgebieden. De inheemse bevolking, de Tumandok, treurt net als elders om de slachtoffers en lijdt onder het gebrek aan water en voedsel. Ook maken deze boeren zich zorgen over de toekomst. Hun akkers zijn vernield, dus nieuwe oogsten zitten er niet meteen in.
Overal lijken, ontwortelde bomen, vernielde huizen, omgewaaide elektriciteitspalen... OFFERS schetst een apocalyptisch beeld van het ooit idyllische eiland. Op Panay werden minder doden geteld dan op de nabijgelegen eilanden Samar en Leyte (142 – stand op 12 november), maar de toestand van de overlevenden is er niet minder dramatisch om. De inwoners kregen tot dusver weinig en in de slechtste gevallen zelfs helemaal geen noodhulp. Deze is voornamelijk geconcentreerd op Samar en Leyte.

Onze partner OFFERS contacteerde de basisorganisaties waarmee hij samenwerkt om tot een voorlopige balans te komen. In totaal werden 2.578 huishoudens in de projectgebieden getroffen door de tyfoon. Allemaal melden ze dat het merendeel van de huizen (in sommige dorpen zelfs 95%) geheel of gedeeltelijk vernield is door de hevige wind en omgevallen bomen. Bijna alle huizen in de dorpen zijn immers gemaakt van lichte materialen (hout met rieten daken), slechts een heel kleine minderheid bestaat uit beton.

Niet alleen hebben deze boeren geen dak meer boven hun hoofd, maar ze dreigen ook op lange termijn geen eten meer te hebben. Mensen in de dorpen melden dat hun bananenbomen en koffieplanten zijn ontworteld. Op sommige plaatsen zijn de maïsvelden volledig vernield. De Tumandok, de inheemse bevolking in dit gebied, vreest dan ook erge honger te zullen lijden. En dit maandenlang. "Het duurt meer dan 6 maanden voordat bananen- en koffieplanten terug zijn volgroeid," zegt Roger Camps, technisch coöperant voor Bevrijde Wereld op de Filippijnen."Ondertussen hebben deze mensen geen geld om eten te kopen." Er dreigen ook gezondheidproblemen vanwege de voedselschaarste.

Deze mensen zijn extra kwetsbaar omdat het niet de eerste keer is dat ze met dergelijk natuurgeweld worden geconfronteerd. Zo vernielde de tyfoon Quinta op 26 december 2012 70 tot 90% van hun bestaansmiddelen (bananenbomen, koffieplantages, rijstvelden). De overheidshulp is toen nooit tot bij hen geraakt en ze hebben weinig hoop dat dit deze keer wel zal gebeuren.

Deel dit artikel