Denis Mukwege wint samen met Nadia Murad Basee de Nobelprijs voor de vrede

nobelpeaceprize-2018

11.11.11 is verheugd dat Denis Mukwege samen met Nadia Murad de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. De jarenlange inzet van de Congolese gynaecoloog om slachtoffers van seksueel geweld in Oost-Congo medische en psychologische hulp te verschaffen krijgt hierdoor de erkenning die het verdient.

Dr. Mukwege heeft via zijn Panzi-hospitaal in de Congolese stad Bukavu, en in samenwerking met tientallen Congolese middenveldorganisaties en vrouwenbewegingen, duizenden vrouwen een nieuw leven gegeven. De laureaat van de Koning Boudewijnprijs en de Sacharov-prijs is meer dan een gynaecoloog, hij is ook een uitgesproken stem tegen geweld, voor mensenrechten en democratie.

Deze Nobelprijs is een belangrijk signaal aan de talloze dappere mensenrechten- en democratieactivisten in het land die zich in bijzonder moeilijke omstandigheden inzetten voor een beter Congo.Bogdan Vanden Berghe, directeur 11.11.11

Zijn ongezouten kritiek op militaire en politieke leiders in Congo leverde hem administratieve en fiscale pesterijen, doodsbedreigingen en een moordaanslag op. Ondanks de zware persoonlijke prijs die hij net als zovele andere kritische stemmen in Congo moet betalen voor zijn engagement blijft Dr. Mukwege doorzetten. De voorbije jaren groeide hij uit tot een van de meest uitgesproken critici van president Kabila en waarschuwde hij voor het risico dat de nakende verkiezingen vervalst zullen worden.

De Nobelprijs voor de Vrede voor Dr. Mukwege geeft hoop aan de slachtoffers van het brutale geweld in Oost-Congo. We zien het ook als een belangrijk signaal aan de talloze dappere mensenrechten- en democratieactivisten in het land die zich in bijzonder moeilijke omstandigheden inzetten voor een beter Congo. Alle hulp van de internationale gemeenschap is daarbij welkom, deze Nobelprijs kan daarbij een belangrijke aanleiding vormen.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel