Eboladoden begraven in Sierra Leone

p-SLE0406-W500[Foto: © IFRC]

Het zijn allemaal jonge mannen die, tot over een paar weken geleden, studeerden, in de bouw werkten of passagiers op hun taxibrommer vervoerden. Nu begraven ze lijken, soms wel negen per dag. Hun leven is drastisch veranderd sinds het Ebolavirus zijn intrede maakte in het Kailahundistrict in het oosten van Sierra Leone. Logo Rode Kruis Vlaanderen"We werken elke dag, soms van acht uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts", vertelt Julius Tamba Kamanda (21), vrijwilliger bij het lijkenmanagementteam van het Rode Kruis in Sierra Leone. Eind juli staat de teller op 50 begrafenissen.

"Dit zijn de doden waarvan we op de hoogte zijn", zegt Daniel James, teamleider van het lijkenmanagementteam. "Steeds meer gemeenschappen verwittigen de autoriteiten wanneer er iemand sterft, wat geweldig is. Ons opbellen en het lichaam niet aanraken, helpt ons om de uitbraak onder controle te krijgen. Toch zijn er nog veel gemeenschappen die niet geloven dat Ebola echt is en die hun doden zelf begraven."

Het lijkenmanagementteam voert twee soorten begrafenissen uit. De lichamen die ze ontvangen via de ziekenpost zijn grondig gedesinfecteerd en bevatten geen spoor meer van Ebola. Deze kunnen begraven worden zonder volledige beschermingskledij. "De familie wordt gecontacteerd zodat ze kunnen aangeven waar ze hun geliefde willen begraven: in hun gemeenschap of in een nieuwe begraafplaats voor Ebolaslachtoffers hier in de stad Kailahun", vertelt James. "De meeste families verkiezen de nieuwe begraafplaats uit angst voor besmetting."

De tweede manier van begraven is ingewikkelder en riskanter. Hiervoor trekt het team naar de gemeenschap om het lichaam voor te bereiden op de begrafenis. Soms is het lichaam besmet met Ebola, soms niet, maar het Rode Kruisteam neemt geen risico's. Ze dragen beschermingskledij: handschoenen, maskers, brillen, overalls en laarzen.

"Wanneer we in aanraking zijn gekomen met de overledene worden we besproeid met een soort ontsmettingsmiddel. Zo blijven we beschermd van de ziekte en kunnen we deze ook niet overdragen op onze eigen families", vertelt Kamanda.

Het desinfecteren gebeurt regelmatig tijdens het begraafproces waarbij het lichaam in twee bodybags wordt gelegd, om het virus geen kans te geven om te overleven. Ook besmette persoonlijke items zoals dekens, kussen en kledij worden ofwel mee begraven of verbrand.

De vrijwilligers ontvangen voor dit werk een per diem van 5 dollar per dag. "Het geld is fijn", zegt Brima Swarray die hoopt om genoeg geld te sparen om een studie gezondheidszorg te beginnen. "Maar in alle eerlijkheid, ik zou dit werk ook doen zonder ervoor betaald te worden. We helpen onze gemeenschappen Ebola te overwinnen, en dat is het allerbelangrijkste."


Deel dit artikel