Een (drukke) dag op de Volkerentop

Begin deze week is er in Lima, parallel met de officiële klimaatconferentie, een alternatieve top van start gegaan: de 'Cumbre de los Pueblos frente al Cambio Climático'. Deze Volkerentop verenigt jongeren, milieu-activisten, boeren, vrouwen, inheemse gemeenschappen en vakbonden en wil de stemmen laten horen die op de officiële klimaatconferenties doorgaans geen forum krijgen, én uitwegen zoeken uit de systeemcrisis. Woensdag, op de Internationale Mensenrechtendag, staat een Mars voor Moeder Aarde gepland door de Peruaanse hoofdstad.

Op de  'Cumbre de los Pueblos frente al Cambio Climático' zijn er telkens ongeveer 6 a 8 evenementen tegelijkertijd aan de gang. Hieronder een kleine greep uit wat er zich op deze alternatieve conferentie afspeelt, met speciale aandacht voor wat de 11.11.11-partners doen.

1. Vrouwen en extractivisme

Onze partner OILWATCH organiseerde een heel interessant en pakkend evenement rond vrouwen en hun strijd tegen het extractivisme. Er waren 'strijdsters' van verschillende landen aanwezig: Peru, Ecuador, Chile, Uruguay, Bolivia, en zelfs Mozambique.

Tijdens het evenement werd Maxima Acuña de Chaupe als een belangrijk symbool gezien voor de strijd van al deze vrouwen. (zie artikel Gezin verliest rechtszaak tegen mijnbouwbedrijf in Peru)

Het evenement begon met een eerbetoon aan de Madre Tierra, de Pachamama, Moeder Aarde. 
De 'slogan' van het evenement was "todas somos Maxima" – We zijn allemaal Maxima.
cumbre-de-los-pueblos-1

Na het eerbetoon aan de Pachamama, volgende een persconferentie. Daarna verschillende getuigenissen van vrouwen uit verschillende landen en streken. Uiteindelijk arriveerde Maxima die collectief omarmd werd.

cumbre-de-los-pueblos-4

2. Aankomst karavaan Cajamarca in Lima

7 december vertrok uit Cajamarca een grote mars/karavaan van het volk richting Volkerentop. Morgen zullen zij meelopen in de grote manifestatie. Vandaag kwam de karavaan toe in Lima. 11.11.11 heeft deze karavaan deels gesteund.

3. Transitie en alternatieven voor ontwikkeling

Onze partner RedGE organiseerde, in samenwerking met CLAES, een evenement rond transitie en alternatieven voor ontwikkeling, niet alternatieve ontwikkeling wel te verstaan. Een bomvolle zaal, allemaal aanwezig om de 'groten' aan te horen.

O.a. Eduardo Gudynas van CLAES nam het woord en legde kort uit wat transitie betekent:
We moeten onze eigen uitstoot verminderen in Latijns-Amerika. Dat doen we door rond drie grote pijlers te werken:
  • Uit de 'petroleumcivilisatie' stappen. Onder andere door grote veranderingen aan te brengen in ons transportsysteem. Dit betekent geen private wagens meer, enkel auto's die gedeeld worden, taxi's en openbaar vervoer.
  • De hervorming van het bosbeleid en het landbouwbeleid. Hiervoor moeten we overgaan naar 0 ontbossing (of ontbossing met directe compensatie van herbossing) en een volledig organische landbouw.
  • Hervorming van onze energiebronnen, meer bepaald hernieuwbare energie. Hij maakte even duidelijk dat nucleaire energie hier niet toe behoort, waarmee hij alludeerde op de nieuwe plannen van Evo Morales voor Bolivia.
De belangrijkste conclusie is dat er wel degelijk alternatieven voor ontwikkeling bestaan.

cumbre-de-los-pueblos-6

4. Bolivia: inheemse volkeren - uitdagingen rond klimaatverandering

Onze partner Plataforma Boliviano frente al Cambio Climático kreeg een hele namiddag op de Volkerentop. Er werd gediscuteerd over de situatie in Bolivia.

Belangrijk moment: Nilda, vertegenwoordigster van CONAMAQ (inheemse organisatie), hekelt de aanwezigheid van president Evo Morales morgen op de grote manifestatie van de volkeren. Dit is duidelijk geen plaats voor hem. 

cumbre-de-los-pueblos-7

Verder werd het woord genomen over het energiebeleid en bosbeleid (of de ontbossing) in Bolivia.
In 2016 zal er geen gas meer zijn in het land en daarom heeft de regering plannen voor nieuwe een nucleaire kerncentrale en ontginning via fracking.

Bolivia is het land in de regio met de meeste ontbossing. 52% van de broeikasgassen zijn afkomstig uit ontbossing. Ontbossing vooral voor de landbouw voor export van soja, suikerriet, zonnebloem etc. We zien in het land ook een sterke stijging van de consumptie van vlees die de ontbossing de hoogte in duwt. Ten laatste zijn er ook zeer veel bosbranden. Deze hebben ook effect op het smelten van de gletsjers.


Felien De Smedt - 11.11.11-Zuidkantoor Peru, 9 december 2014

Deel dit artikel