Een stukje West-Afrika in België: Op bezoek bij Baobab Wereldklas

De Baobab Wereldklas van Bevrijde Wereld is er voor kinderen uit het basisonderwijs en het laatste kleuterklasje. Samen met de leerkrachten wil Baobab Wereldklas kinderen helpen om inzicht te verwerven in mondiale thema’s, zoals bijvoorbeeld het onevenwicht tussen Noord en Zuid. Moeilijke materie, maar de animatoren van Baobab Wereldklas vertalen dat alles met veel motivatie naar de leefwereld van kinderen. Je leest het in deel 1 van deze mini-reportage. 

 


“Wie weet wat een baobab is? Waar groeien die?” Heel wat kinderen reageren enthousiast op de vragen die animator Mamadou stelt. De kinderen zijn duidelijk goed voorbereid. Meester Geert komt al elf jaar op bezoek in de Baobab Wereldklas. Hij legt uit hoe zo’n  inleefprogramma in zijn werk gaat: “In de klas werken we in de weken voor het atelierbezoek met een lesdoos en een voorwerpenzak vol authentieke West-Afrikaanse voorwerpen. Zo voelen de kinderen zich ook sneller thuis in het atelier. Je ziet dat ze al heel wat dingen herkennen wanneer ze hier binnenkomen.”

 

Ine en Mamadou zijn vandaag de animatoren die het klasje op sleeptouw nemen doorheen alle hoekjes van het inleefatelier. Wanneer de kinderen het atelier binnenstappen, raken er een paar enigszins overdonderd door de nieuwe, veelkleurige omgeving. Maar de meerderheid wil meteen op avontuur in één van de winkeltjes of het hoekje met de muziekinstrumenten. Het tomeloze enthousiasme van de twintig kinderen vertaalt zich meteen in een gezellige drukte in het hele atelier. Wanneer iedereen een beetje vertrouwd is met de nieuwe omgeving, is het tijd om kennis te maken. Met behulp van een cirkelvormig doek ontstaat midden in het atelier – in een handomdraai – een knusse, ronde ruimte. Het lijkt wel een reusachtige baobab! De kinderen stappen de boom binnen via een ‘barst’, waarna ze plaatsnemen op een West-Afrikaans stoeltje. Eindelijk rust. Animator Ine legt waarom dit moment zo belangrijk is. “Sommige kinderen zijn bedeesder dan anderen. Ook voor hen willen we een geborgen sfeer creëren, opdat ze op eigen tempo een eigen plekje kunnen vinden in het atelier.”

 

Situaties uit West-Afrika herkenbaar maken voor Belgische kinderen, daar zijn de Baobab-animatoren heel goed in. Wanneer de kinderen zichzelf voorstellen, is West-Afrika plots een stuk dichterbij dan je op het eerste zicht zou denken. Hoe dat in zijn werk gaat? Eén kind in de groep heet bijvoorbeeld Marie. “Dat klinkt bijna hetzelfde als Mariam, een typisch Senegalese naam,” vult Mamadou aan. Het Afrikaanse naamgenootje van Eva heet dan weer Awa. En die kennen de kinderen nog van de Awa & Hamad-video die ze zagen in de klas.

 

Of er nog andere overeenkomsten zijn? Eén klasgenootje gaat net als Awa en Hamad wel eens bij zijn oma logeren, en iemand anders houdt net als Awa van dansen. Wanneer de baobab-animatoren vragen of er kinderen zijn die – net als Hamad – ook wel eens brieven krijgen uit een ver land, wordt er door een aantal uitbundig gereageerd.

 

Toch zijn er ook verschillen tussen Belgische en Gambiaanse kinderen, zo blijkt uit de gesprekken waarin de kinderen, de leerkracht en de animatoren de Awa & Hamad-video bespreken. Iemand vraagt zich af “waarom er enkele kindjes zo triestig over de schoolmuur toekijken, terwijl hun leeftijdsgenootjes op de speelplaats voetballen.” Animator Ine legt uit dat niet alle ouders in Gambia geld hebben om hun kindjes naar school te laten gaan. De kinderen kunnen het zich moeilijk voorstellen, maar toch… Eentje vindt de muziek in Gambia “nogal anders” dan hier bij ons, net als de eetgewoonten. Een ander vindt het dan weer opmerkelijk dat de Gambiaanse kinderen allemaal hetzelfde uniform dragen…

 

 

Filip Polfliet (Communicatiemedewerker)

 

Meer weten over de inleefprogramma’s van Baobab Wereldklas? Mail naar greet.poelvoorde@bevrijdewereld.be, of via 03/777.20.15

 

 

 

De Baobab Wereldklas van Bevrijde Wereld richt zich op kinderen uit het basisonderwijs en het laatste kleuterklasje. Bevrijde Wereld werkt aan een juist en realistisch beeld over mensen in het Zuiden. Met de inleefprogramma’s en lespakketten van Baobab Wereldklas geven we de jongsten van kleinsaf een zetje om uit te groeien tot actieve en kritische wereldburgers.

 

www.bevrijdewereld.be

 

Steun Bevrijde Wereld via de Rock 'n Woll-sokkenactie! Gegarandeerd warme voeten en een goed gevoel vanbinnen! Het bestelformulier vind je hier.

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel