Eerste biologisch afbreekbare tapijt

ErutanErutan, een consortium van Nederlandse bedrijven, is bezig een biologisch afbreekbaar tapijt te ontwikkelen. Het tapijt zou aan het eind van de levenscyclus letterlijk aan de natuur teruggegeven kunnen worden. Voor de vezels worden natuurlijke grondstoffen gebruikt, die het milieu niet of nauwelijks belasten en uit hernieuwbare bronnen komen.

Geen oplossing voor afgedankt tapijt

Al decennia probeert men oplossingen te vinden voor hergebruik van kilometers afgedankt tapijt. Het grootste probleem daarbij is dat boven- en onderkant van tapijt uit verschillende op aardolie gebaseerde grondstoffen bestaan. Hergebruik van deze grondstoffen biedt kansen, maar door verlijming is recyclage niet optimaal en wordt het grootste gedeelte vooral verbrand.

Bestrooid met graszaden

Het nieuwe productieproces vraagt geen extra verwarming bij de fabricage. Het teruggehaalde tapijt zou na gebruik ook bestrooid kunnen worden met graszaden en daardoor ingezet kunnen worden voor 'landscaping'.Het zou wereldwijd het eerste tapijt zijn waarmee de biologische kringloop volledig gesloten wordt. Het kleed zou ook zorgen voor een gezonder binnenklimaat. Het 'groeiend tapijt' is een initiatief van Best Wool Carpets, James en Bond Textile Research.

Meer info?

www.erutan.euBRON:
Netwerk Bewust Verbruiken
Netwerk Bewust Verbruiken DOOR:

Deel dit artikel