Exit - War in Afghanistan

hang_de_vredesvlag_400pxTien jaar geleden, op 7 oktober 2001, begon de oorlog in Afghanistan. Er vielen al duizenden slachtoffers en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht.

De buitenlandse interventie zorgt jaar na jaar voor een toename van geweld. De buitenlandse aanwezigheid houdt een corrupt en misdadig regime in het zadel en de Taliban worden er alleen maar sterker van.

Inmiddels zijn er 150.000 buitenlandse troepen in Afghanistan. Belgiƫ is met goed 600 manschappen ter plaatse en levert zo een belangrijke bijdrage aan de operatie van de NAVO. Het gaat om een contraproductieve en dure oorlog die de Belgische schatkist jaarlijks meer dan 100 miljoen euro kost. Middelen die niet voor een sociaal-economische en milieudoeleinden kunnen ingezet worden.

De onlangs aangekondigde terugtrekking van de troepen is niet het gevolg van een vredesakkoord en is dus ook geen geloofwaardige exit-strategie die de Afghaanse bevolking ten goede zal komen.

Als vredesbeweging hebben we ons van meet af aan verzet tegen de oorlog. De militaire aanpak is fout en faalt. De buitenlandse troepen moeten het land uit. We pleiten voor een door het Afghaanse bevolking gedragen niet-militaire aanpak van het conflict.Steun de campagne!

Wat kan u doen?

1. Geef een signaal voor een vreedzame oplossing, tegen de militaire logica - Hang de vredesvlag van 21 september (internationale dag voor de vrede) tot 7 oktober (de tiende verjaardag van de oorlog in Afghanistan)

2. Kom mee actie voeren in Brussel op vrijdag 7 oktober.

3. Luister & debatteer mee op de vredesconferentie 'Afghanistan: 10 jaar oorlog' in Brussel op 8 oktober 2011.

4. Stuur een rouwkaartje naar onze premier: '10 jaar oorlog in Afghanistan. Ongelukkige verjaardag!'

Exit War in Afghanistan is een campagne van vzw Vrede.

U vindt alle informatie op www.vrede.be, via vrede@vrede.be, of via 09 233 46 88.

Vrede DOOR:

Deel dit artikel