Extreme armoede en honger blijven Sahel achtervolgen

De oogst van het seizoen 2006-2007 zag er veelbelovend uit in de Sahel-landen, met een gemiddelde meerproductie van 16% tegenover het jaar voordien. Tijd om achterover te leunen is er echter niet. IRIN, het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken, luidt opnieuw de alarmbel. Een dreigende hongersnood in Burkina Faso joeg al 300 000 mensen op de vlucht. Ook in Niger, Tsjaad en Mali dreigt opnieuw een humanitaire ramp. Nog altijd sterven er elk jaar twee miljoen kinderen aan ondervoeding in de Sahel. Door een gebrek aan voldoende calorieën en vitamines moeten miljoenen anderen ondertussen leven met een onherroepelijke fysieke en/of mentale achterstand. Ook het gebrek aan zuiver drinkwater eist elk jaar talloze levens.

 


Buitenlandse donoren en ngo’s concentreerden zich de afgelopen jaren – met relatief succes – vooral op groeicijfers van de lokale voedselproductie. Een logische reflex, want het voedseltekort was nijpend. Ondanks de opvallende stijging van de voedselproductie in de Sahel-landen de afgelopen jaren, blijft honger een structureel probleem. Hoe komt dat?

 

Niet zozeer de beschikbaarheid van voedsel is cruciaal, wel de toegang ertoe. Christine Van Nieuwenhuyse van WFP (World Food Programme) licht toe: “Als je in extreme armoede leeft en je hebt geen geld, blijft het voedsel onbereikbaar, ook al is het overvloedig beschikbaar op de lokale markt. Bij het identificeren van de doelgroep die nood heeft aan voedselhulp, is het zich kunnen veroorloven van voedsel dus van doorslaggevend belang, en niet hoeveel en wat er precies in het land gekweekt wordt. Een goeie oogst of niet, het probleem van toegang tot voedsel blijft bestaan. Daar moeten we meer op focussen.”

 

De Sahel strekt zich uit van Senegal in het westen tot Somalië, helemaal de andere kant van het continent. De Sahel is eigenlijk een overgangsstreek waar de Sahara-woestijn de savannes steeds verder inpalmt. Ook Gambia, Mali en Burkina Faso – landen waar Bevrijde Wereld actief is – situeren zich in de Sahel. Veel Sahel-landen behoren tot de armste ter wereld. 

 

 www.bevrijdewereld.be

Deel dit artikel